torstai 29. joulukuuta 2016

Kerrosmousse vaniljalla, suolakinuskilla & maitosuklaalla



Joulukuun alussa illastimme ystävien luona ja piti keksiä jokin superherkku jälkiruoka mukaan. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin tehdä todellisen överijälkkärin annoskippoihin. Vaikka pelkät moussetkin oli jo melkoinen pommi, löysin pakastimesta browniepohjaa, jota pilkoin kippojen pohjalle. Mousset yksinään ovat myös gluteenittomat, toki pohjalle voi leipoa myös gluteenitonta browniepohjaa :) Koristeeksi laitoin Daim-rakeita sekä suolakaramelli-suklaapallot. Suosittelen kokeilemaan, oli täydellinen överijälkkäri!


8-10 annosta

suolakinuski
130 g sokeria
40 g vettä
  • mittaa kattilaan
  • kuumenna miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri on sulanut
  • nosta lämpöä ja jatka kuumentamista sekoittamatta, kunnes sokeri on kullanruskeaa
80 g kermaa
13 g voita
tl sormisuolaa
  • mittaa toiseen kattilaan ja lämmitä samalla, kun sokeri kuumenee
  • kaada kuuma kermaseos valmiin sokerin joukkoon ja sekoita
  • seos kuohuu tässä vaiheessa reilusti
  • keitä kinuskia hetki, jotta kaikki sokeri on varmasti liuennut kerman sekaan
  • jäähdytä

vaniljamousse
60 g kylmää vettä
9 g liivatejauhetta
  • mittaa kylmä vesi pieneen kulhoon ja ripottele liivatejauhe veden pinnalle
  • jätä turpoamaan
325 g täysmaitoa
1 vaniljatanko
  • mittaa maito kattilaan ja kaavi sekaan vaniljatangon siemenet, laita myös tanko kattilaan
  • kuumenna kiehuvaksi ja anna maustua muutama minuutti
  • poista vaniljatanko
120 g keltuaisia
65 g sokeria
  • vispaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
  • kaada noin puolet kuumasta maidosta vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen
  • kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon koko ajan sekoittaen
  • kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa
  • lisää liivateseos ja sekoita hyvin
  • jäähdytä haaleaksi
325 g vispikermaa
  • vaahdota ja lisää jäähtyneeseen vaniljakastikkeeseen

suklaamousse
160 g maitosuklaata
  • sulata varovasti mikrossa välillä sekoitellen
  • jaa vaniljamousse kolmeen osaan
  • kääntele sula suklaa varovasti yhteen osaan
  • kääntele varovasti toiseen osaan suolakinuski
  • laita annoskippojen pohjalle halutessasi browniepohjaa palasina
  • jaa ensin suklaamousse kippoihin, tämän jälkeen suolakinuskimousse ja viimeiseksi vaniljamousse
  • nosta kylmään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään
  • koristele esimerkiksi Daim-rakeilla ja suklaakarkeilla




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti