tiistai 20. kesäkuuta 2017

Superpehmeät perunasämpylät



Perunalla on ihana taipumus tehdä sämpylöistä superpehmoisia. Taikinan voi ja kananmuna antaa myös hieman briossimaisen vivahteen sämpylöille. Taikinasta tulee 20 sämpylää ja ne voi latoa kaikki samalle pellille, jolloin ne nousevat kuvan mukaisesti hieman kiinni toisiinsa. Taikina toimii myös hampurilaissämpylöihin :) Tällöin kannattaa pinta voidella vedellä ja ripotella reilusti sesaminsiemeniä pinnalle. 


20 sämpylää

195 g kuumaa vettä
55 g perunahiutaleita
  • yhdistä ja sekoita "muussiksi" yleiskoneen kulhossa (voi korvata 250 g muussatulla keitetyllä perunalla)
250 g maitoa
21 g tuorehiivaa
150 g pehmeää voita
110 g kananmunaa
50 g sokeria
625 g vehnäjauhoja
  • lisää kulhoon ja vaivaa taikinaa noin 12 minuuttia
10 g hienoa merisuolaa
  • lisää ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia
  • anna taikinan levätä peitettynä 1 tunnin
  • kumoa jauhotetulle alustalle ja jaa 20 osaan
  • pyörittele sämpylöiksi ja lado leivinpaperoidulle uunipellille
  • ripottele päälle vehnäjauhoja
  • kohota hyvin
  • paista 200 °C noin 15 minuuttia




13 kommenttia:

  1. Hei kuinka monta kananmunaa on 110g?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu minkä kokoisia munia sinulla on käytössä. Kurkkaa kokoluokka paketin kyljestä ja laske sen mukaan :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Itse suosin grammamittoja, koska punnaaminen on tällöin helpompaa, nopeampaa ja ennen kaikkea tarkempaa ja leivonnaiset onnistuvat aina samalla laadulla :)

      Poista
  3. Pliis! Sama desilitroina ja määrinä jotka ymmärtää kun ei voi punnita!�� Kappale ja desilitramitat! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googleen hakusanoiksi muuntotaulukko leivonta niin löytyy useampi sivu avuksi. Kananmunan painon löydät paketin kyljestä, niitä kun on eri kokoja niin kappalemäärä vaihtelee sen mukaan. Perunahiutaleet painavat 40g 1dl, sitä ei taida taulukoista löytyä.

      Poista
  4. Jos olisin kardemummaa lisännyt olisi ollut pullaa,ei todellakaan jatkoon😕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikelle löytyy varmasti tykkääjiä ja niitä, jotka eivät tykkää. Makuja on monia :) Harmi, että eivät olleet sinulle mieluisia.

      Alussa mainitsenkin näiden muistuttavan hieman briossia, jota käytetään niin suolaisessa kuin makeammassakin leivonnassa/ruuanlaitossa. Nämä eivät siis olekaan ihan perinteisiä sämpylöitä.

      Poista
  5. Minusta nämä olivat aivan täydellisiä! Kiitos ihanasta ohjeesta.

    VastaaPoista
  6. Aivan ihania ja onnistui hyvin. Jatkoon ilman muuta

    VastaaPoista
  7. Nämä menevät ehdottomasti kokeiluun 👍. Kaikissa leipomuksissa saisi olla grammoina mitat. Ei ole epäonnistumisen vaaraa. Tosin harvoin epäonnistuu 😄. Nämä sopivat koostumukseltaan hyvin sunnuntain brunssille

    VastaaPoista
  8. Aivan ihania, teen jo kolmatta kertaa. Sokerin olen vaihtanut 25 gr siirappia, muuten täsmälleen noudattanut ohjetta. 10/10 pisteitä! 😃👍

    VastaaPoista
  9. Nuo mitat karkoittavat jo innokkaammat leipurit. Ei ole meidän tehtävä muunnella mittoja vaan alkuperäisen. Saatan tehdä suunnilleen reseptin mukaan mutten ala muuntotaulukoita käyttää vaan mutu tuntumalla.

    VastaaPoista