tiistai 3. tammikuuta 2017

Kaurasämpylät



Sämpylähyllyltä valikoituu yleensä aina mukaan pelkästä kaurasta leivottuja sämpylöitä, jos mieli tekee vaaleaa leipää. Kaura on yksinään melko haastava raaka-aine leipoa, koska se ei muodosta sitkoa. Päätin kuitenkin kokeilla ja jo ensimmäinen testi sai aikaan todella hyviä kaurasämpylöitä. 

Paistoin kahden kokoisia sämpylöitä ja totesin, että suuremmat jäivät liian tahmeiksi keskeltä. Paistoaika on pienemmilläkin jo pitkä, joten ei kannata tehdä ohjetta suurempia sämpylöitä. Lisäksi sämpylät kannattaa jäähdyttää täysin, ennen kuin niitä leikkaa halki. Tuoreiden sämpylöiden kuori on ihanan rapea ja sisus mehevä. Pussissa säilytys pehmittää kuoren ja sämpylää oli hankala leikata seuraavana päivänä halki. Kannattaa siis halkaista sämpylät valmiiksi ennen säilytystä.

Jos ruokavaliosi vaatii käyttämään puhdasta kauraa, valitse gluteenittomat kauratuotteet. Itse käytin tavallisia kaurahiutaleita sekä kauraleseitä. Kaurajauhoa ei taida ollakaan kuin gluteenitonta tai itse en ole ainakaan törmännyt marketeissa muihin. Käytin Myllärin kaurajauhoja, jotka mielestäni olivat hieman karkeampaa kuin jotkut muut kaurajauhot. Kauraleseitä en ole nähnyt gluteenittomina, mutta kaurarouhetta ainakin löytyy ja leseet voisi varmaankin korvata sillä. Pieni määrä siemeniä tai pähkinöitä ei varmasti huononna sämpylöitä :)


10 kpl noin 80 g sämpylöitä

500 g haaleaa vettä
20 g tuorehiivaa
  • mittaa kulhoon ja sekoita hiiva veteen
20 g öljyä
30 g hunajaa
20 g psylliumia
8 g hienoa merisuolaa
  • lisää ja sekoita
180 g kaurajauhoja
120 g kaurahiutaleita
20 g kauraleseitä
  • lisää ja sekoita hyvin sekaisin
  • taikinan saa sekoitettua esimerkiksi puuhaarukalla
  • peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä 45 minuuttia
  • jaa taikina 10 tasakokoiseen osaan ja muotoile öljytyin käsin palloja leivinpaperoidulle uunipellille
  • varo puristelemasta ilmaa pois taikinasta
  • litistä pallot litteiksi sämpylöiksi
  • ripottele hieman kaurajauhoja pinnalle ja pistele esimerkiksi haarukalla
  • kohota peitettyinä noin 45-60 minuuttia
  • paista 200 °C noin 30 minuuttia
  • jäähdytä hyvin ennen halkaisemista
  • sämpylät kannattaa halkaista ennen säilyttämistä




10 kommenttia:

  1. Todella hyviä ja helppo tehdä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän helpommaksi ei paljoa leivän leipominen voi mennä :)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä! Ensi kertaa vierailulla sun mukavassa blogissa, liityin lukijaksikin. Tervetuloa vastavierailulle blogiini Mintunmakuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit tänne :) Täytyy käydä lukemassa blogiasi.

      Poista
  3. Vinkki: Mylläriltä löytyy gluteenittomia kauraleseitä sekä Lidlistä myös nykyään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Oma ruokavalio ei vaadi gluteenitonta niin ei ole tullut ihan joka kaupassa katsottua niin tarkasti, vaikka välillä siellä jauhohyllyillä viipyy luvattoman pitkään :D

      Poista
  4. Itsetehtyjä sämpylöitä ei kyllä voita mikään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä :) Uunituore leipä on yksi parhaista asioista.

      Poista
  5. Oi kun ihanan näköisiä! :) Itselläni ei löydy vaakaa, jolla voisin mitata ainekset, niin osaisitko kertoa paljon noita menisi niinkuin deseinä ja rlk/tl..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, en nyt pysty mittaamaan kun olen tehnyt näitä nyt niin ahkeraan, että osa aineksista on päässyt loppumaan :/ Googlella löytyy leivontaan muuntotaulukoita, niistä varmasti löytyy ainakin osa mitoista.

      Poista