perjantai 7. joulukuuta 2018

Piparkakkukasvihuone - sisältää kaavatApua, lähes vuosi vierähtänyt viimeisimmästä päivityksestä! Leivottu on kyllä vuoden varrella vaikka ja mitä, mutta aikaa on ollut niukasti kuvaamiseen ja kirjoittamiseen. Nyt alkaa näkyä valoa tunnelin päässä, kun koulukin on viimeistä arviointikeskustelua vaille paketissa. Instagramin puolelle sentään on kuviakin tullut jaettua :) 

Joulukalenteria en ehtinyt tälle vuodelle tekemään, mutta pitkästä aikaa sain tehtyä piparkakkutalon. Tai piparkakkukasvihuoneen - ystävän yllytyksestä. Kasvihuoneharrastus vei heti mukanaan, joten jatketaan sitä näin joulun alla piparkakkujen muodossa. Valmiita kaavoja tähän ei löytynyt, joten urakka piti aloittaa tekemällä kaavat. Kasvihuone on malliltaan se minun unelmien kasvihuone, jollainen ei meidän pihalle oikein mahtunut. Sisääntulossa erkkeri sekä kivisokkeli

En ole aikaisemmin käyttänyt liivatelehtiä piparkakkutaloissa ja niiden liimaaminen tuottikin jonkin verran ongelmia. Pikeeri on liimaamiseen liian kosteaa ja sai liivatteet käpristymään. Kasaan myös piparkakkutalot pikeerillä, joten myös saumat aiheuttivat ongelmia. Tässä mallissa saumat kun ovat niin lähellä ikkunoita ja pikeerin kosteus vaikutti niistäkin. Seuraavalla kerralla tietää tämän mallin kanssa tehdä poikkeuksen ja käyttää sulaa sokeria.

Tuskailujen jälkeen tästä tuli varsin onnistunut rakennelma ja haluankin jakaa kaavat piparkakkukasvihuoneeseen teille muillekin :)  Kaavat ovat PDF-tiedostona ja pitäisi tulostua oikeisiin mittoihin A4 tulostettuna. Muutamia mittoja on ilmoitettuna millimetreissä varmuuden vuoksi. 

Suosittelen kaulimaan, leikkaamaan ja paistamaan taikinan uunin kestävän silikonialustan päällä, jolloin osia ei tarvitse siirtää kuin vasta kypsänä. Näin ne pitävät muotonsa paremmin. Lisäksi suurien ikkunoiden koko on mitoitettu Meiran liivatelehdille. Muut merkit saattavat olla liian pieniä.


IHANAA JOULUN ODOTUSTA

13 kommenttia:

 1. Voi kun on nätti piparkakkukasvihuone!�� Kauniisti olet laittanut valot sisälle joulua valaisemaan��

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos viihdyttävästä blogista! :) Meidät sai tämän blogin pariin se, että olette rakentaneet Vihervaara 154-mallin, joka on meilläkin yhtenä vaihtoehtona.
  Saako kysyä, että miten olette viihtyneet talossanne ja miten talon pohja on teitä palvellut?
  Meitä mietityttää olohuoneen kapeus ja toisaalta se, että jääkö olohuone pimeäksi, eli tuleeko valoa riittävästi oleskelutiloihin. Ja se, että onko eteisen vieressä olevat makkarit kovin syrjässä varsinkin kun sinne asuttaisimme perheen pienimmät , 7 ja 8-veet. Toisaalta pohjassa vaikuttaisi olen rutkasti hyviä puolia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Olemme viihtyneet erittäin hyvin ja ainakin vielä olemme pitäneet myös pohjaratkaisusta. Meille oli tärkeää, että keittiö ja oleskelutila on melko avointa tilaa. Meitä on tällä hetkellä vain kaksi aikuista ja koirat, mutta pohjassa otettiin huomioon mahdollinen perheen kasvu myös. Sen ajan käytännöllisyyteen ei siis ole antaa konkreettista mielipidettä.

   Ajattelimme kuitenkin asian siten, että meilläkin mahdollinen lapsi sijoittuu sinne eteisen viereen makuuhuoneeseen. Ei huoneet sinällään ole syrjässä ja itse järkeilin asian siten, että ehkä ne leikit/lelut pysyisivät silloin poissa oleskelutiloista ja olisi leikkirauha toisessa päässä taloa. Lisäksi saa tarvittaessa myös eteisen ovet kiinni, jos lapsi on jo nukkumassa ja itse jää vaikka katsomaan telkkaria. Ei häiritse muut äänet sitten unia niin herkästi. Ja vanhemmiten saattaa jopa arvostaa sitä, että se oma huone on omassa rauhassa. Ja siinä on wc:kin ihan vieressä.

   Meille olohuone ei ole liian kapea vaan juuri sopivan kompakti. Toki se riippuu, millaiset huonekalut ja sisustus tulee olemaan. Onhan se tilanne ihan eri, jos on esimerkiksi kaksi suurta sohvaa. Meillä on vain yksi divaanisohva. Valoakin riittää hyvin, mutta tähänkin varmasti jonkin verran vaikuttaa talon suunta. Meillä paistaa tuonne takapihan puolelle aurinko puolilta päivin aina auringon laskuun saakka. Ja vaihdoimme hieman ikkunoiden paikkoja, että takapihan suuntaan jää suuremmat ikkunat ja ruokailutilaan hieman pienemmät. Ei haluttu etupihan puolelle lattiaan saakka ulottuvia ikkunoita. Pienilläkin muutoksilla saa jo jonkin verran aikaan ja käsittääkseni tilojakin pystyy jonkin verran suurentamaan/muokkaamaan omiin tarpeisiin sopiviksi :)

   Toivottavasti tästä oli jotakin apua. Jokainen perhe ja perheen tarpeet ovat omanlaiset, mutta meillä tämä on ainakin ollut toimiva ja mieluinen talo :)

   Poista
 3. Ihana tämä kasvihuone! Millä olet tehnyt nuo perustusten kivet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kivet on tehty ihan valkoisella pikeerillä pursottaen ja maalattu kuivumisen jälkeen elintarvikeväreillä.

   Poista
 4. Nyt on kasvihuone tehty, olipahan homma! Kiitos kaavoista ja vinkeistä! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Työläs on kyllä, mutta lopputulos palkitsee :)

   Poista
 5. Hei miten saa tota paksumpaa valkoista tahnaa saumojen päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan pikeeriä (valkuainen, tomusokeri, sitruunamehu), jonka olen vain vatkannut kuohkeaksi :)

   Poista
 6. Hei! Paljonko kasvihuoneeseen meni piparkakkutaikinaa kokonaisuudessaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tarkkaan en enää muista, mutta tein blogista löytyvän piparkakkutaikinan ohjeen mukaan ja se riitti kasvihuoneen osiin. Alustan tein yhdestä kaupan taikinapaketista. Osat kannattaa aloittaa tekemällä isot ensin, sitten pienet ja lopuksi alusta. Isoihin osiin täytyy saada kaulittua isohkot levyt ja niistä vapautuu ikkunoista taikinaa muihin osiin.

   Poista
 7. Hei, millä sä sit loppujen lopuksi kiinnitit ne liivatelehdet ikkunoihin, jos pikeeri ei toiminutkaan? Täällä on osat jo paistettuna, innolla ootan kasaamista.. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei syödä piparkakkutaloa niin otin kuumaliiman käyttöön 😅
   Sula sokeri toimii myös, seuraavan vuoden talossa liimasin suosiolla sillä. Kasvihuoneessa saa olla vain tarkka, kun pipariosat ovat kapeat, ettei sokeria valu oikealle puolelle.

   Poista