Tänään nautimme myöhäisellä brunssilla mm. itsetehtyjä croissantteja sekä jälkiruuaksi syntyi muutama pan au chocolat. En ole ennemmin kotona tehnyt croissantteja, mutta nyt oli kiireetön aamu ja päätin kokeilla. Ohjeen nappasin Bourke street bakery -kirjasta ja en ole parempia croissantteja kyllä saanut, nam :)
croissant 18 kpl tai pan au chocolat 24 kpl
taikinajuuri (fermentti)
100 g kylmää vehnäjauhoa
55 g kylmää maitoa
5 g kylmää fariinisokeria
2 ½ g kylmää suolaa
5 g tuorehiivaa
20 g pehmeähköä voita
- mittaa aineet yleiskoneen kulhoon ja sekoita taikinakoukulla tasaiseksi, noin 3 minuuttia
- peitä kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä 2 tuntia
- nosta kylmään ja anna olla vähintään yön yli ja maksimissaan 3 päivää
taikina
935 g kylmää vehnäjauhoa
550 g kylmää maitoa
60 g kylmää fariinisokeria
15 g kylmää suolaa
35 g tuorehiivaa
- mittaa aineet juuren sekaan ja sekoita taikinakoukulla tasaiseksi, noin 6 minuuttia (älä vaivaa)
- peitä kelmulla ja nosta kylmään vähintään 2 tunniksi tai yön yli
- laita voi kahden leivinpaperin palan väliin ja kauli siitä noin 20x20 cm kokoinen neliö, joka on noin 1 cm paksu
- voin tulisi olla taikinan kanssa yhtä pehmeää
- kauli taikina noin 20x40 cm kokoiseksi neliöksi ja nosta kaulittu voi taikinan päälle toiseen päähän levyä
- taita taikinan loppuosa voin päälle ja nipistä taikinan reunat kiinni
- kauli varovasti noin 20x90 cm kokoiseksi levyksi, käytä mahdollisimman vähän jauhoja kaulitsemisessa
- taita levyn toisesta päästä taikinaa kolmasosan verran päällekäin, levy on nyt 20x60 cm
- taita sitten toisesta päästä, nyt levy on 20x30 cm ja taikina on kolmessa kerroksessa
- laita taikina kelmulla peitettynä kylmään 20 minuutiksi
- toista kauliminen vielä kaksi kertaa, kaulitse jokaisella kerralla taikina eri suuntaan pitkäksi eli pyöräytä 90 astetta taikinaa jokaisella kaulintakerralla
- anna taikinan levätä kylmässä 20 minuuttia viimeisen kaulimisen jälkeen
- kauli taikina varovasti noin 5-8 mm paksuiseksi levyksi
- leikkaa croissantteja varten kolmion muotoisia paloja, itselläni oli leveä pääty 9cm ja pitkät sivut 21 cm sekä pan au chocolateen suorakaiteen muotoisia paloja, 8x16 cm
- rullaa croissantit leveästä päästä aloittaen ja lado pellille siten, että kapea pää jää alle piiloon
- pan au chocolateen tarvitset tummaa suklaata, laita pala/palat toiseen päähän taikinaa ja rullaa, lado pellille saumapuoli alaspäin
- anna kohota kaksinkertaisiksi
100 g maitoa
ripaus suolaa
- sekoita sekaisin ja voitele croissantit ennen paistoa
- paista 220 °C noin 15-17 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita
♥ ♥ ♥
Näyttääpä hyviltä! :)
VastaaPoistahttp://passengerandthebaker.blogspot.fi/
Voiko osan pakastaa ennen kohotusta?
VastaaPoistaEn ole itse kokeillut pakastamista, mutta kyllä pitäisi voida pakastaa :) Kestää vain hiivan heräillä, kun ottaa pakkasesta nousemaan.
Poista