lauantai 3. marraskuuta 2012

Vaahtokarkkikakku



Tässä kakussa on tavallinen 26 cm kakkupohja. Välissä on vadelmainen vaahtokarkeilla hyydytetty mousse, päällä marenkivoikreemiä ja minivaahtokarkkeja.


täyte
375 g vadelmapyrettä
40 g sokeria
210 g minivaahtokarkkeja
  • mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet
300 g vispikermaa
  • vaahdota ja lisää haalean vaahtokarkkimassan sekaan
  • kasaa kakku reunavuokaan, leikkaa pohja kolmeen osaan ja laita väleihin vadelmahilloa ja vaahtokarkkimassaa
  • anna hyytyä seuraavaan päivään




Päärynäinen mutakakku



26x26 cm reunavuoka

pohja
murotaikina x 1½-2 riippuen miten ohuen pohjan haluaa
  • painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille noin 3 cm korkeuteen
  • peitä foliolla ja paistoherneillä ja esipaista pohjaa 200 °C noin 12 minuuttia
  • poista herneet ja folio


täyte
300 g kananmunia
225 g raakasokeria
225 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
  • vaahdota
260 g voita
  • sulata ja lisää vaahtoon
75 g kaakaojauhetta
75 g vehnäjauhoja
225 g pecanpähkinää rouheena
  • lisää yhdistetyt kuivat aineet
  • kaada täyte esipaistetulle pohjalle
säilykepäärynää
  • lado siivuina tai lohkoina täytteen päälle
  • paista 200 °C noin 30 minuuttia
  • täyte saa jäädä keskeltä hieman hytiseväksi
  • tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa




Kolmekymppiset

Viikko sitten juhlittiin miehen kolmekymppisiä. Kahvipöydästä löytyi vaahtokarkkikakkua, päärynäistä mutakakkua, mustikkamuffineja jogurttikuorrutteella, mustaherukka-macaronseja, lohituulihattuja...ja kai tässäkin iässä voi vielä hieman olla lapsenmielinen :)





maanantai 22. lokakuuta 2012

Hasselpähkinä-suklaakakku



20 cm reunavuoka

pohja
250 g hasselpähkinämassaa (ostettu Ruotsista)
40 g kananmunaa
  • vatkaa sekaisin
2 valkuaista
  • vaahdota ja nostele sekaan
20 g kaakaojauhetta
  • nostele sekaan
  • kaada massa vuokaan ja paista 175 °C noin 20-25 minuuttia
  • anna jäähtyä


suklaamousse
2 keltuaista
  • vaahdota kuumassa vesihauteessa
3 liivatetta
  • sulata liotetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää vaahtoon
200 g maitosuklaata
  • sulata suklaa ja lisää vaahtoon
3 ¼ dl vispikermaa
  • lisää vaahdotettu kerma
  • kaada massa jäähtyneen pohjan päälle
nougat-kastiketta
  • marmoroi pinta nougat-kastikkeella
  • anna hyytyä kylmässä




sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Porkkanakakku


wiltonin fancy fill -vuoka

hillotut porkkanat
65 g sokeria
125 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kiehauta
1 kanelitanko
½ sitruunan raastettu kuori
150 g porkkanaa ohkaisina siivuina
  • lisää kattilaan ja keitä 10-15 minuuttia kunnes porkkanat ovat pehmenneet, mutta kuitenkin napakoita
  • valuta porkkanat ja ota keitinliemi talteen
  • laita porkkanat lasipurkkiin
90 g sokeria
  • mittaa kattilaan ja paahda kullanruskeaksi
½ dl keitinlientä
  • lisää vähän kerrallaan sokerin sekaan
  • kaada sokerisiirappi porkkanoiden päälle ja anna maustua ainakin seuraavaan päivään


pohja
3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
  • vaahdota
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ tl soodaa
1 ½ tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
4 ½ dl porkkanaraastetta
150 g voita sulatettuna
  • lisää vaahtoon vuorotellen yhdistetyt kuivat aineet, porkkanaraaste ja voisula
  • jaa taikina vuokiin ja paista 180 °C noin 30 minuuttia
  • anna jäähtyä


täyte & kuorrute
100 g voita huoneenlämpöisenä
300 g tomusokeria
5 tl vaniljasokeria
200 g tuorejuustoa
  • yhdistä aineet ja vatkaa kuohkeaksi
  • täytä kakku ja koristele kakun pinta jääneellä kuorrutteella ja hillotuilla porkkanoilla




tiistai 9. lokakuuta 2012

Mega BBQ-hampurilainen


Leivontafoorumin lokakuun haasteena on valmistaa maailman paras hampurilainen. Sämpylän tulee olla itse leivottu, samoin pihvi tulee valmistaa jostakin jauhetusta lihasta. Muuten on vapaat kädet.

Päätin tehdä hampurilaiseen erikoisemman sämpylän ja muutoin pitää sen melko perusburgerina. Idean sämpylätaikinaan sain Jan Hedhin leipäkirjasta, jonkin verran ohjetta kuitenkin muuttelin. Omaan makuun sopivan tulinen, mutta tulisemmasta pitävät voivat lisätä enemmän chiliä sämpylätaikinaan & pihvimassaan. Sämpylät ovat todella meheviä ja hyviä sellaisenaankin.

Tällä hampurilaisella sijotuin haasteessa toiseksi :)  Kiitos pisteistä ja onnea voittajalle & muille sijottuneille!


5 annosta

sämpylätaikina
150 g vettä
15 g tuorehiivaa
20 g öljyä
20 g sokeria
50 g Santa Marian cheddar-dippiä
35 g polentasuurimoita
310 g vehnäjauhoja
  • mittaa aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa koneella noin 12 minuuttia
7 g hienoa merisuolaa
  • lisää suola ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia
15 g chiliä hienonnettuna
80 g pakastemaissia sulatettuna
  • lisää ja jatka vaivaamista sen verran, että chili ja  maissi sekoittuvat taikinaan
  • taikina voi aluksi tuntua jämäkältä, mutta chilistä (käytin säilöttyjä punaisia jalapenoja) ja maissista tulee vielä kosteutta
  • anna taikinan levätä noin 30 minuuttia
  • leivo taikinasta 5 litteää sämpylää
polentasuurimoita
seesaminsiemeniä
  • voitele sämpylöiden pinta vedellä ja kasta kostutettu osa polenta-seesaminsiemenseokseen
  • kohota hyvin
  • paista 200 °C noin 15 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita





jauhelihapihvit
800 g naudan paistijauhelihaa
3 tl chipotle-tabascoa
3 rkl öljyä
~ 4 tl suolaa
~ ½ tl jauhettua mustapippuria
  • sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin
  • muotoile massasta 5 pihviä, halkaisijaltaan hieman sämpylöitä suurempia
  • paista 200 °C noin 10 minuuttia


väliin
rapeaa salaattia
tomaattia
punasipulia
BBQ-kastiketta
Santa Marian cheddar-dippiä
  • halkaise sämpylät ja paahda leivänpaahtimessa lämpimäksi
  • asettele pohjalle ensin salaattia, tomaatin siivuja ja punasipulirenkaita
  • valuta päälle BBQ-kastiketta ja nosta pihvi paikoilleen
  • levitä kansiosaan cheddar-dippiä ja laita pihvin päälle




Palkinnoksi sain Orthexilta mahtavan paketin leivontatarvikkeita. Paketissa oli 2 irtopohjavuokaa, toisessa normaali pohja ja toisessa normaali ja torvivuokapohja. Lisäksi paketista löytyi pullasuti, kakkulapio, taikinapyörä, nuolija, metallinen mittalusikkasetti sekä vispilä. Iso kiitos!


tiistai 2. lokakuuta 2012

Tukholma 2012

Teimme viikonloppureissun Tukholmaan. Minä kiertelin kaupunkia ympäri ihastellen leipomoiden ikkunoita sekä shoppaillen, kun mies oli harrastuksen parissa leirillä. Yövyimme ihanassa, pienessä hotelli Stureplanissa. Todella rauhallinen hotelli täynnä ihania yksityiskohtia.

Ostokset painottuivat leivonta- ja askartelutarvikkeisiin. Mukaan tarttui monenlaisia muffinivuokia, astiapyyhkeitä, ihanat keltaiset suola- ja pippurimyllyt, tarvikkeita joululahjojen paketointiin, hasselpähkinämassaa, suklaata ym ym. Lisäksi piipahdin Laduréen puodissa. Ihana paikka! Sieltä mukaan jäi pieni rasia macaron-leivoksia. Olivat melko hintavia, mutta myös todella hyviä. Ja nyt olen ainakin maistanut kunnollisia macaroneja :)










pienen leipomon suuret leivät