tiistai 9. lokakuuta 2012

Mega BBQ-hampurilainen


Leivontafoorumin lokakuun haasteena on valmistaa maailman paras hampurilainen. Sämpylän tulee olla itse leivottu, samoin pihvi tulee valmistaa jostakin jauhetusta lihasta. Muuten on vapaat kädet.

Päätin tehdä hampurilaiseen erikoisemman sämpylän ja muutoin pitää sen melko perusburgerina. Idean sämpylätaikinaan sain Jan Hedhin leipäkirjasta, jonkin verran ohjetta kuitenkin muuttelin. Omaan makuun sopivan tulinen, mutta tulisemmasta pitävät voivat lisätä enemmän chiliä sämpylätaikinaan & pihvimassaan. Sämpylät ovat todella meheviä ja hyviä sellaisenaankin.

Tällä hampurilaisella sijotuin haasteessa toiseksi :)  Kiitos pisteistä ja onnea voittajalle & muille sijottuneille!


5 annosta

sämpylätaikina
150 g vettä
15 g tuorehiivaa
20 g öljyä
20 g sokeria
50 g Santa Marian cheddar-dippiä
35 g polentasuurimoita
310 g vehnäjauhoja
  • mittaa aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa koneella noin 12 minuuttia
7 g hienoa merisuolaa
  • lisää suola ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia
15 g chiliä hienonnettuna
80 g pakastemaissia sulatettuna
  • lisää ja jatka vaivaamista sen verran, että chili ja  maissi sekoittuvat taikinaan
  • taikina voi aluksi tuntua jämäkältä, mutta chilistä (käytin säilöttyjä punaisia jalapenoja) ja maissista tulee vielä kosteutta
  • anna taikinan levätä noin 30 minuuttia
  • leivo taikinasta 5 litteää sämpylää
polentasuurimoita
seesaminsiemeniä
  • voitele sämpylöiden pinta vedellä ja kasta kostutettu osa polenta-seesaminsiemenseokseen
  • kohota hyvin
  • paista 200 °C noin 15 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita





jauhelihapihvit
800 g naudan paistijauhelihaa
3 tl chipotle-tabascoa
3 rkl öljyä
~ 4 tl suolaa
~ ½ tl jauhettua mustapippuria
  • sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin
  • muotoile massasta 5 pihviä, halkaisijaltaan hieman sämpylöitä suurempia
  • paista 200 °C noin 10 minuuttia


väliin
rapeaa salaattia
tomaattia
punasipulia
BBQ-kastiketta
Santa Marian cheddar-dippiä
  • halkaise sämpylät ja paahda leivänpaahtimessa lämpimäksi
  • asettele pohjalle ensin salaattia, tomaatin siivuja ja punasipulirenkaita
  • valuta päälle BBQ-kastiketta ja nosta pihvi paikoilleen
  • levitä kansiosaan cheddar-dippiä ja laita pihvin päälle




Palkinnoksi sain Orthexilta mahtavan paketin leivontatarvikkeita. Paketissa oli 2 irtopohjavuokaa, toisessa normaali pohja ja toisessa normaali ja torvivuokapohja. Lisäksi paketista löytyi pullasuti, kakkulapio, taikinapyörä, nuolija, metallinen mittalusikkasetti sekä vispilä. Iso kiitos!


1 kommentti:

  1. Näyttipäs hyvältä. Mahtava idea! Taidanpa kokeilla tätä kotona ja järkätä siipalle vuosipäivänä yllätyksen:)

    VastaaPoista