maanantai 1. elokuuta 2016

Vadelmainen sitruunamarenkipiiras



Sitruunamarenkipiiras on yksi omista kestosuosikeistani. Tässä piiraassa vadelma tuo kivan lisän makuun ja väriin.


22-24 cm pyöreä vuoka tai pitkä suorakaiteen muotoinen irtopohjavuoka

pohja
150 g kaurakeksejä
  • hienonna
50 g voita
  • sulata ja sekoita keksimurun kanssa
  • painele tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille
  • nosta kylmään odottamaan

vadelmatäyte
2 ½ dl vadelmia
1 ¾ rkl maizenaa
1 tl sokeria
  • mittaa kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen
  • anna seoksen pulpahtaa ja nosta pois liedeltä
  • levitä keksipohjan päälle

sitruunatäyte
4 dl makeutettua kondensoitua maitoa
2 sitruunan raastettu kuori
1 ¾ dl puristettua sitruunamehua
3 keskikokoista keltuaista
1 ½ rkl maizenaa
  • mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi
  • kaada täyte vuokaan vadelmatäytteen päälle ja tasoita
  • paista 175 °C noin 30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt
  • jäähdytä ja nosta kylmään
  • leikkaa täysin viilentynyt piiras annospaloiksi tai halutessasi voit tarjoilla kokonaisena piiraana

italialainen marenki
2 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
dl vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna sekoittamatta 118 °C
3 keskikokoista valkuaista
  • vaahdota samalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi
½ mm suolaa
  • lisää valkuaisvaahtoon ja vaahdota vielä hetki
  • kaada kuuma sokeriseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vispaten
  • jatka vaahdottamista, kunnes marenki on haaleaa, jämäkkää ja kiiltävää
  • pursota tai levitä annospaloille/piiraan päälle ja töhötä pintaan kaunis väri





7 kommenttia:

  1. Johan on herkun näköinen piiras!!! Kokeiluun menee!

    VastaaPoista
  2. Ihana tuo vadelmatäyte tuolla! En oo itse sitruuna-marenkipiiraan suurin ystävä, mutta tällasella twistillä se olis varmasti ihan huippuihanaa ♥ Näyttää täydelliseltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla :) Ja tässä on helppo käyttää omia lempimarjojakin. Ohjekin poikkeaa aiemmasta ohjeestani, jossa keitetään sitruunakiisseli muropohjan päälle, tässä eri raaka-aineita ja paistetaan uunissa. Tämä on enemmän key lime pie -tyyppinen täyte :)

      Poista
  3. Ooh! Ihana resepti, pakko kokeilla. Tavallista oon jo monet kerrat tehnyt, mutta vadelmaversio sitruunalla, pakko olla hyvä kombo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopivat kyllä hyvin yhteen :) Ja täyte muutoinkin on enemmän key lime pie -tyyppinen kuin perinteinen keitetty kiisselitäyte.

      Poista
  4. Oijoi ihana idea käyttää piirakkavuokaa noin! Näyttää tosi hyvältä :) Rakastan marenkia! Lähiäikoina olen itse vakaillut sveitsiläistä marenkia lähinnä. Niin pehmeää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä vuoalla saa kyllä tehtyä kivasti myös leivoksia :) Saa hieman vaihtelua kakkupaloille.

      Poista