sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Vadelmainen vaniljatäytekakku äidille



Leivontafoorumilla on tämän kuun haasteen aiheena kakku & kukka ja mielessäni ollut äitienpäiväkakku sopi hyvin teemaan. Kakun täytteenä on vaniljamoussea, jossa on pannacotan ihana vaniljan maku ja samettisuus sekä lisäksi raikkautta tuomassa vadelmat. Kakun päällä on suuria massakukkia sekä reunoilla embroidery-tekniikalla tehtyjä kukkia.


22 cm kakku (korkeaan reunavuokaan)

pohja
250 g kananmunia huoneenlämpöisenä
175 g sokeria
  • vaahdota hyvin
120 g vehnäjauhoja
55 g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
  • yhdistä kuivat aineet ja lisää varovasti munavaahtoon
  • kaada taikina voideltuun 22 cm vuokaan ja paista 175 °C noin 40 minuuttia
  • anna jäähtyä, kääri kelmuun ja anna olla seuraavaan päivään (helpompi käsitellä)
  • leikkaa pohja kolmeen kerrokseen


täyte
300 g maitoa
1 vaniljatanko
  • mittaa maito kattilaan ja raaputa halkaistun vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko maidon sekaan
  • kiehauta ja poista vaniljatanko
3 keltuaista
60 g sokeria
22 g maissitärkkelystä
  • yhdistä ja vispaa kevyesti
  • kaada ⅓ kuumasta maidosta keltuaisseokseen ja vispaa sekaisin
  • kaada keltuaisseos kattilaan lopun maidon sekaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen
  • anna jäähtyä hieman
20 g voita
  • lisää ja sekoita, anna jäähtyä kunnolla
150 g crème fraichea
  • vaahdota ja yhdistä vaniljakreemin kanssa
3 liivatetta
  • sulata liotetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää massaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
2 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
  • vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla, lisää massaan
  • aseta yksi pohjakerros reunavuokaan
maitoa
vaniljasokeria
  • kostuta pohja vaniljalla maustetulla maidolla
vadelmahilloa
  • levitä pohjalle ohut kerros vadelmahilloa
  • kaada puolet vaniljamoussesta hillon päälle ja tasoita
vadelmia (kotimaisia, jos ovat pakasteesta)
  • painele vadelmia moussekerrokseen
  • aseta toinen pohja päälle, kostuta, levitä hillo ja loput vaniljamoussesta sekä painele vadelmia päälle
  • aseta päälle vielä viimeinen pohja ja kostuta
  • peitä kelmulla ja nosta kylmään hyytymään vähintään neljäksi tunniksi


vaniljakreemi


marenkivoikreemi & kuorrutus
190 g sokeria
50 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna 122 °C
100 g valkuaisia huoneenlämpöisenä
  • vaahdota valkuaiset samalla, kun sokeri kuumenee
  • kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vispaten
  • jatka vispaamista, kunnes vaahto on jäähtynyt haaleaksi
300 g voita huoneenlämpöisenä ja kuutioituna
  • lisää voi vähän kerrallaan marenkivaahtoon koko ajan vaahdottaen
  • vaahdota lopuksi niin kauan, kunnes kreemi on sileää
  • ota kakku kylmästä ja poista reunavuoka
  • levitä kreemiä ohut kerros kakun pinnalle ja reunoille
noin 500 g vaaleanpunaista marsipaania
  • kauli marsipaani ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle
  • tasoita ja leikkaa ylimääräinen pois
  • värjää loppu kreemi halutessasi vaaleanpunaiseksi ja koristele kakun alareuna kreemipursotuksin
  • isot kukat ovat mukaeltu tästä ohjeesta ja tehty vaahtokarkin makuisesta kaulintamassasta





Tässä haasteessa arvostelun suorittivat sponsorit. Mukavaa vaihtelua ja jännää saada palautetta suoraan sponsoreilta :) Valio antoi suurimmat pisteet kakulleni ja lähettivät palkinnoksi Olga Temosen kasvisruokakirjan. Myös Lékué halusi palkita heidän "perintöprinsessan", joten myös heiltä tuli yllätyspaketti. Paketista löytyi cakepops-setti :) Kiitos molemmille palkinnoista! Kaikkien pisteiden jälkeen kakkuni sijottui haasteessa kolmanneksi.



7 kommenttia:

  1. Kaunis ja hienosti toteutettu annettuun sabluunaan Ü! Pidän tällekin kakulle peukkua haasteessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vähän kyllä jännittää, kun on oikein arvosteluraati. Mielenkiinnolla odottelen palautetta.

      Poista
  2. Onpa kaunis kakku!
    Tulin tutustumaan blogiisi ja merkkaan suosikkeihin heti. :)

    VastaaPoista
  3. Moi. Tein kakkua tällä ohjeella ja oli muuten tuo vaniljatäyte älyhyvää. :) Voisiko tuohon täytteeseen vaikka pienenmäärän tuorejuustoa lisäämällä tehdä moussekakkuun toisen kerroksen ja toinen kerros olisi tuon raparerijuustokakun mousse. Kuullostaako ihan mahdottomalta combolta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuulosta lainkaan mahdottomalta :) Kannattaa ehkä lisätä varuiksi myös liivatetta ½-1 lehti riippuen juuston määrästä.

      Poista
  4. Onpa suloisen näköinen kakku. Kaunis sävy kuorrutteessa ja ihanat kukkaset :)

    VastaaPoista