sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Pähkinäsämpylät



Tänään aloitettiin päivä uunituoreilla pähkinäsämpylöillä. Ohje on bongattu Yhteishyvä-lehdestä ja vaikuttivat kokeilemisen arvoisilta. Hieman poikkesin ohjeesta, lähinnä tekotavassa. Taikina oli todella pehmeää tälläkin jauhomäärällä, mutta yleiskoneella vaivaantui hyvin ja reilusti jauhoja kaulittaessa. Sämpylät ovat todella meheviä ja paahdetut pähkinät tuovat ihanan maun. Lisäksi näissä sämpylöissä on melko paljon kuitua. Kokeilin taikinasta myös reikäleipää ja onnistui hyvin.


noin 20 sämpylää tai 2 reikäleipää

kuumajuuri
2 dl ruisrouhetta
1 dl kauraleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl siirappia
3 tl suolaa
  • mittaa yleiskoneen kulhoon
5 dl vettä
  • kiehauta ja lisää
  • sekoita ja anna turvota 1 tunnin


taikina
2 dl pähkinöitä (saksanpähkinä, cashewpähkinä, hasselpähkinä)
  • paahda uunissa tai paistinpannulla ja rouhi karkeaksi rouheeksi
  • lisää kuumajuuren sekaan
25 g tuorehiivaa
2 dl vettä kädenlämpöisenä
½ dl oliiviöljyä
10 ½ dl vehnäjauhoja
  • mittaa loput aineet myös kuumajuuren sekaan ja vaivaa noin 15 minuuttia tai kunnes taikinassa on hyvä sitko
  • anna taikinan levätä 30 minuuttia
  • kauli taikinasta noin 2½ cm paksuinen levy ja leikkaa sämpylöiksi
  • vaihtoehtoisesti jaa taikina kahteen osaan, kauli pyöreiksi levyiksi ja tee reikä muotilla
  • kohota hyvin ja paista 225 °C sämpylöitä noin 15 minuuttia ja reikäleipiä noin 25 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita



Nyt oli aikaa selailla viimeisimmät postilaatikkoon
 kolahtaneet lehdetkin.

1 kommentti:

  1. Kyllä näyttää leipä hyvältä, maistuis!
    Kelpaisi rauhallinen lehtienlukuhetkikin, tuppaa jäämään hyvin harvoiksi ne hetket :D

    VastaaPoista