Kevät on juossut ihan huomaamatta pitkälle. Vappu on jo ensi viikolla ja vapun herkkujen suunnittelu alkaa olla ajankohtaista. Päätin loihtia herkullisia gluteenittomia ja maidottomia täytemunkkeja possumunkkien tyyliin, kun pääsin mukaan Blogiringin kampanjaan testaamaan Vuohelan herkun gluteenitonta Farina pulla- ja munkkijauhoseosta.
Gluteenittomat pullatuotteet ovat itselleni hieman vieraampia leipoa. Monenlaista muuta tulee kyllä leivottua useinkin gluteenittomana. Tämä valmis jauhoseos oli todella helppo käyttää ja taikinaa helppo käsitellä.
Gluteenittomaan leivontaan tottumatonkin onnistuu varmasti näillä
valmiilla jauhoseoksilla. Munkkien täytteeksi valikoitui omenahillo sekä mantelimaitoon keitetty samettinen vaniljakreemi. Päätin paistaa munkit tällä kertaa uunissa ja voidella margariinisulalla heti paiston jälkeen. Lopuksi kierittely kaneli-sokerissa, herkkua :) Muutaman munkin kuorrutin suolakinuskin makuisesta tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Munkit voi yhtä hyvin paistaa öljyssä, mutta osa ihmisistä karttaa uppopaistoa niin päätin kokeilla tällaisia uunimunkkeja. Paistoaika oli ainakin uunissa mielestäni pidempi kuin normaaleissa pullissa.
Sen lisäksi, että kaikki Vuohelan herkun tuotteet ovat gluteenittomia ja täysin vehnättömiä, tuotteet ovat myös kotimaisia. Valikoimista löytyy erilaisia jauhoja ja jauhoseoksia sekä runsaasti valmiita leivonnaisia. Tuotteita löytyy suurempien markettien hyllyiltä, Hartolasta la Kar de Mumma -kahvilasta sekä niitä voi tilata myös verkkokaupasta.
Kevääseen mahtuu paljon muitakin juhlia, joiden tarjoiluissa joutuu pohtimaan erikoisruokavalioita. Erikoisruokavalioihin soveltuvia raaka-aineita ja uusia reseptejä tulee koko ajan lisää, joten nykyään on helppoa valmistaa maistuvia leivonnaisia siten, että koko juhlaväki voi nauttia samoja herkkuja.
Kannattaa kurkata myös käynnissä oleva reseptikisa!
24 munkkia
maidoton vaniljakreemi
200 g mantelimaitoa
1 vaniljatanko
- mittaa mantelimaito kattilaan ja kaavi vaniljatangon siemenet mukaan
- laita myös tanko kattilaan
- kiehauta, sammuta liesi ja anna maustua kannen alla 15 minuuttia
- poista vaniljatanko
50 g sokeria
20 g maissitärkkelystä
- mittaa kulhoon ja vispaa kevyesti
- kuumenna mantelimaito uudelleen kiehuvaksi ja kaada siitä noin kolmasosa keltuaisseokseen koko ajan vispaten
- kaada keltuaisseos kattilaan lopun mantelimaidon sekaan koko ajan vispaten
- kuumenna kunnes seos pulpahtaa
- ota kattila liedeltä ja sekoita margariini joukkoon
- jäähdytä ja säilytä kylmässä
taikina
550 g mantelimaitoa
- lämmitä hieman yli kädenlämpöiseksi
- vispaa joukkoon
½ tl suolaa
- lisää
- lisää ja sekoita hyvin
- anna taikinan turvota noin 30 minuuttia
- lisää ja vaivaa käsin hyvin sekaisin
- kauli taikina gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi
- leikkaa neliön muotoisiin paloihin (24 kpl)
- voitele palojen reunat vedellä
maidotonta vaniljakreemiä
- pursota palojen keskelle pieni raita kumpaakin täytettä
- taita taikinapala kaksinkerroin ja painele reunat hyvin kiinni
- kohota hyvin
- paista 200 °C uunissa noin 15 minuuttia
kaneli-sokeria
- voitele pullat heti paiston jälkeen margariinisulalla ja kierittele kaneli-sokerissa
- kannattaa kokeilla myös tomusokerikuorrutetta esimerkiksi suolakinuskin makuisesta makutomusokerista, tällöin voitelun voi jättää myös välistä
Yhteistyössä Vuohelan herkku
♥ ♥ ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti