lauantai 15. marraskuuta 2014

Punajuurileipä



Tämä pirtsakan värinen punajuurileipä tuo hieman väriä pimeään syksyyn. Pähkinät tuovat hieman rouskuteltavaa muuten pehmeään ja mehevään leipään.


2 leipää

esitaikina
2 g tuorehiivaa
70 g vettä
70 g vehnäjauhoja
  • mittaa kulhoon ja sekoita hyvin sekaisin
  • peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä noin 12 tuntia

taikina
175 g vettä
75 g punajuurimehua
15 g tuorehiivaa
30 g hunajaa
75 g hienoja ruisjauhoja
325 g vehnäjauhoja
125 g karkeaksi raastettua punajuurta
  • mittaa ainekset esitaikinan kanssa yleiskoneen kulhoon ja vaivaa noin 12 minuuttia
10 g hienoa merisuolaa
  • lisää ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia
50 g saksanpähkinöitä
  • rouhi karkeaksi rouheeksi ja lisää
  • vaivaa sen verran, että pähkinät sekoittuvat taikinaan
  • peitä kulho ja anna taikinan levätä 90 minuuttia
  • jaa taikina kahteen osaan ja leivo leiviksi
  • työtaso kannattaa suojata esimerkiksi leivinpaperilla, jotta punajuuri ei värjää sitä
  • nosta leivät leivinpaperoidulle uunipellille ja kohota hyvin
  • paista 200 °C 30-35 minuuttia





3 kommenttia: