torstai 13. maaliskuuta 2014

Rapeat vanilja-éclairit



Näissä éclair-leivoksissa on ihanan rapea pinta ja samettisen pehmeä vaniljatäyte.


noin 15 kpl

rapea murotaikina
50 g kylmää voita
65 g vehnäjauhoja
60 g sokeria
½ tl vaniljasokeria
  • mittaa kaikki aineet kulhoon ja nypi tasaiseksi taikinaksi
  • laita taikina kahden leivinpaperin väliin ja kauli mahdollisimman ohueksi (1 mm)
  • nosta kaulittu levy kylmään odottamaan


tuulihattutaikina
100 g maitoa
100 g vettä
80 g voita
10 g sokeria
ripaus suolaa
  • mittaa kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi
120 g vehnäjauhoja
  • lisää jauhot ja sekoita puuharukalla hyvin
  • pienennä levyn lämpöä ja jatka sekoittamista kunnes taikina on kiiltävää ja irtoaa kattilan reunoilta
  • anna jäähtyä
4 keskikokoista kananmunaa
  • vatkaa hyvin taikinan sekaan yksi kerrallaan
  • valitse pursotinpussiin noin 12 mm pyöreä tylla ja laita taikina pursotinpussiin
  • pursota voidellulle leivinpaperille noin 12 cm pötköjä
  • ota kaulittu murotaikina kylmästä ja leikkaa siitä 2 x 12 cm suikaleita
  • aseta jokaisen pötkön päälle murotaikinasuikale
  • paista 180 °C noin 30 minuuttia
  • raota ensimmäisen 10 minuutin jälkeen hieman uuninluukkua, jotta kosteus poistuu ja aseta luukun väliin esimerkiksi puulasta siten, että luukku on pari milliä raollaan loppu paiston ajan
  • nosta kypsät éclairit ritilän päälle jäähtymään


vaniljatäyte
350 g maitoa
50 g vispikermaa
  • mittaa kattilaan
1 vaniljatanko
  • halkaise ja raaputa siemenet kattilaan, lisää myös tanko
  • kiehauta ja nosta levyltä, anna maustua 10-15 minuuttia
4 keltuaista
80 g sokeria
30 g maissitärkkelystä
  • yhdistä ja vispaa hieman vaaleammaksi vaahdoksi
  • poista vaniljatanko kattilasta ja kaada kuumasta nesteestä keltuaisvaahdon sekaan koko ajan sekoittaen
  • kaada sitten keltuaisseos kattilaan lopun nesteen sekaan koko ajan sekoittaen
  • kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes pulpahtaa
  • poista kattila liedeltä
25 g voita
  • lisää ja anna jäähtyä
150 g vispikermaa
  • vaahdota ja yhdistä jäähtyneen vaniljakreemin kanssa
  • aseta pursotinpussiin pienehkö pyöreä tylla tai täytetylla ja laita vaniljatäyte pursotinpussiin
  • täytä éclairit pohjan puolelta 2-3 kohdasta täytettä pursottamalla
tomusokeria
  • sirottele päälle






2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä. Ovatko kovin työläitä tehdä? Ainakin tuossa reseptissä on monta eri vaihetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en pidä työläänä, vaikka vaiheita onkin monta :) Toki meitä leipureita on erilaisia ja koetaan asiat eri tavalla. Minä tein edeltävänä iltana täytteen vaniljakreemin valmiiksi jääkaappiin ja muutoin leipomiseen meni yksi aamu.

      Poista