sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Budapest-leivos mansikkatäytteellä



Budapest-leivoksessa yhdistyy marengin makeus ja täytteen raikkaus. Voit tehdä leivoksen joko hasselpähkinästä tai mantelista, kumpikin versio on herkullinen ja myös luontaisesti gluteeniton :) Lisäksi voit koristella ja tarjoilla budapestin leivoksina tai kokonaisena rullana. Budapest on parhaimmillaan samana päivänä tarjoiltuna.


pohja
200 g (5 kpl isoja) valkuaista huoneenlämpöisenä
  • vaahdota
250 g (2 ¾ dl) sokeria
  • lisää kolmessa erässä ja vaahdota hyvin lisäysten väleissä
60 g (1 dl) hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
20 g (2 rkl) hasselpähkinä- tai mantelijauhetta
35 g (½ dl) perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
  • yhdistä ja kääntele marengin joukkoon
  • levitä tai pursota pötköinä leivinpaperoidulle uunipellille
  • paista 180 °C noin 18 minuuttia
  • anna jäähtyä, käännä ympäri ja poista paistopaperi


täyte
250 g (2 ½ dl) mansikkasurvosta
1 pss Blå bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
  • yhdistä ja sekoita hyvin
100 g (1 dl) maustamatonta jogurttia
200 g (2 dl) vispikermaa
  • vaahdota kerma ja lisää mansikkaseokseen yhdessä jogurtin kanssa
  • levitä täyte varovasti pohjalle
tuoreita mansikoita
  • pilko täytteen päälle
  • rullaa kääretortun tapaan rullalle
  • leikkaa annospaloiksi tai koristele kokonaisena





10 kommenttia:

  1. Ah miten kaunis! <3 Tämä sopisi hyvin meidän blogin heinäkuun mansikka-haasteeseen. Käy ihmeessä kurkkaamassa: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/07/heinakuun-haaste.html :)
    T: Serkusten suklaaunelma

    VastaaPoista
  2. Onpas ihana ohje jälleen. Kaunis kuva. Varmasti kokeilen tätä, tosin vadelmatäytteellä.;)

    VastaaPoista
  3. Ihana kesäinen marjainen/mansikkainen marenkirulla!
    (Miksi ihmeessä kutsut sitä Budabestin leivokseksi?)
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohja on sama kuin budapest-leivoksessa. Minun mielestäni täytteen maku ei muuta leivosta muuksi, vaikka ei olekaan se perinteinen kermainen ja hedelmäinen :) Tällä kertaa itse jätin leivosrullan kokonaiseksi, mutta sen voi yhtä hyvin leikata leivoksiksi, kuten mainitsinkin.

      Poista
    2. Olen todellakin vain harrastelija, Marianna, eikä tarkoitus ollut loukkaava arvostelu. Leivosrullasi on aivan ihana, kaunis ja kesäinen. Rullan hasselpähkinäinen pohja viimesen päälle onnistunut, vinopursotettu, marenki ehjä, ........mutta perinteiseen klassikkoon kuuluu mandariinit ja ohut suklaakoristelu, kesälläkin !
      n-h

      Poista
    3. En minä mieltäni pahoittanut :) Tämä olikin vain minun mielipide, että leivos on edelleen budapest, vaikka täytteen maku onkin eri kuin perinteisessä. Kyllä klassikkojakin voi joskus hieman "tuunata" :)

      Poista
  4. Miksi lisäaineita pursuavaa vaniljakastikejauhetta, miksei aitoja aineita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosin kyllä hyvin pitkälle aitoja raaka-aineita ja makuja. Mielestäni itse keitetty vaniljakreemi sekoitettuna kermavaahtoon, on tähän tarkoitukseen liian pehmeä ja kostea täyte. Muutoinkin tietyissä täytteissä tämä ja vaniljakreemijauhe sitoo täytteen kosteuden ja täyte on riittävän tymäkkä. Ennemmin käytän tässä ja tämän tapaisissa täytteissä tuota jauhetta sitomaan kuin että vaihtaisin aidon mansikkasoseen (tai muun pyreen) valmiiksi maustettuihin rahkoihin ja juustoihin.

      Poista