sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Mustikkaleipä



1 vuokaleipä

esitaikina
1 g tuorehiivaa
50 g vettä
85 g vehnäjauhoja
  • mittaa yleiskoneen kulhoon ja vaivaa 13 minuuttia
1 ½ g suolaa
  • lisää
  • laita kannelliseen kulhoon ja anna olla kylmässä seuraavaan päivään


taikina
140 g vettä
7 g tuorehiivaa
~ 260 g vehnäjauhoja
35 g hienoja ruisjauhoja
25 g hunajaa
80 g mustikoita
  • mittaa yleiskoneen kulhoon yhdessä esitaikinan kanssa
  • vaivaa noin 5 minuuttia
15 g pehmeää voita tai öljyä
  • lisää ja jatka vaivaamista noin 12 minuuttia
7 g hienoa merisuolaa
  • lisää ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia
50 g saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna
  • lisää ja sekoita taikinaan
  • anna taikinan levätä peitettynä 60 minuuttia
  • leivo taikinasta leipä voideltuun vuokaan ja kohota hyvin
  • tee halutessasi pintaan viillot ja paista 200 °C noin 35 minuuttia
  • poista leipä vuoasta ja anna jäähtyä


Alkuperäinen ohje on Jan Hedhin leipäkirjasta. Pieniä muutoksia tein määriin ja vehnäjauhoja jouduin lisäämään, siksi ohjeessa on noin määrä jauhoille. Taikina oli aluksi todella löysää ja tälläkin jauhomäärällä melko pehmeää. Käytin pakastemustikoita, mutta jätin niistä irronneen nesteen käyttämättä. Jos käyttää nesteineen, kannattaa huomioida se veden määrässä. Ensi kerralla ajattelin lisätä taikinaan vielä kuivattujakin mustikoita :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti