keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kasvimaan päivitysTänä keväänä meidän kasvimaa koki muodonmuutoksen, vaikka se olikin vasta vuoden vanha. Alunperin viljelylaatikot olivat lavakauluksista tehty, mutta kasvimaa on niin paahteinen, että ne olivat ihan käkkärällä auringon puoleiselta sivulta.

Ajatus muutokseen lähti haaveilemastani viiniköynnöksestä. Halusin sille tietyn tyyppisen telineen ja valjastin miehen asialle. Telineen lisäksi sain uudet ja hienot viljelylaatikot, jotka ovat nyt samasta materiaalista tehtyjä. Lisäksi sain kehikot marjapensaiden ympärille nurmikon puolelle.

Viljelylaatikot ovat tehty säänkestävästä corten-teräksestä. Sen pinta ruostuu tasaiseksi, mutta se ei ruostu puhki asti vaan ruostepinta suojaa metallia. Nyt ei pitäisi enää auringon väänellä laatikoita :) Tämän kesän perusteella ainakin voisin sanoa, että toimivat loistavasti. Kaikki kasvavat hyvin ja satoa näyttää tulevan. Pohjat ovat avoinna eikä pohjalla ole kangastakaan, kuten ei ollut viime vuonnakaan. Maan rikat eivät kasva näin paksun multakerroksen läpi ja kitkemään on joutunut vain ilman ja mullan mukana tulleita muutamia rikkoja. Raparperilaatikko sekä viiniköynnöksen teline on eristetty finnfoam-levyillä.


Uutena kasvina lähdin kokeilemaan kahta erilaista melonia. Ovat nyt vasta alkaneet ottamaan vauhtia kasvuun, joten toivottavasti tulisi pitkä ja lämmin syksy kylmän kevään vastapainoksi. Yksi pieni vesimelonin alku löytyy vasta, mutta nuppuja on reilusti. Poden hirvittävää kasvihuonekuumetta, joten voi olla sellaisen hankinta edessä ensi keväänä :) Sinne sitten uusi meloniyritys, jos nyt ei ota onnistuakseen.


Myös maissi ja kurpitsa ovat ensi kertaa kasvamassa. Kovin maissit ainakin kasvavat, mutta kukkia ei vielä näy. Toivottavasti pian kukkisi, jotta saisi maistaa oman maan maissia. Olen kuullut kehuttavan todella hyväksi. Kurpitsa on kukkinut jo tovin ja nyt jännätään, lähteekö itse kurpitsat kasvuun. Kasvi valtaa ainakin tehokkaasti jo kasvimaan käytäviä.
Viiniköynnöksen lajikkeeksi valikoitui sommerset seedless, johon tulee punertavia rypäleitä ja ainakin pitäisi olla melko pakkasen kestävä. Paikka on lämmin ja osittain suojassa viimalta. Kehikon ympärille istutin muutaman perennan. Tästä tuli mielestäni todella kiva ja köynnöksellä on tilaa kasvaa telinettä ympäri. Jos kasvaa liian isoksi niin täytyy pitää leikkaamalla maltillisen kokoisena.

Viime vuonna saimme maistaa marjoista ja hedelmistä vain luumuja ja vadelmia. Nyt niiden lisäksi on tulossa hirvittävä määrä karhunvatukoita ja hieman puna- ja mustaherukoita, karviaisia ja kaikkia kolmea omenaa. Persikka, päärynä ja kirsikat antavat vielä odottaa satoa. Nyt istutimme myös yhden aprikoosipuun näiden kaveriksi paleltuneen ruusumantelin tilalle. Kevätpakkaset harmillisesti palellutti toisen niistä kokonaan :(  Toivottavasti ei tulisi kolmatta samanlaista talvea ja kasvit saisivat vahvistua ja kasvaa.Nyt odotellaan vain satoa kypsyväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti