lauantai 5. marraskuuta 2016

Lakritsi-vaniljajuustokakku



Leivoin miehelle syntymäpäiväkakun ja mauksi valikoitui näin halloweenin aikaan lakritsi. Koristelusta jätin kuitenkin halloween-teeman pois. Lakritsijuurijauheella saa ihanan pehmeän lakritsin maun myös juustokakkuihin. Olen käyttänyt sitä mm. vaahtokarkkeihin, jossa se toimii loistavasti. Kaveriksi kakkuun sopii hyvin reilun vaniljainen mousse ja pohjan välissä kakkua raikastaa lemoncurd. 

Pohja on rullattu kääretorttupohjasta, joten sen korkeutta on helppo säädellä oman maun mukaan. Itse tein nyt melko korkean pohjan, mutta sen voi kasata kapeammistakin suikaleista, jolloin pohjalevy riittää suurempaankin kakkuun tai useampaan. Tällä noin 5 cm korkeudella pohjasta riitti vielä toiseen matalaan samankokoiseen pohjaan.


18 cm kakku

pohja
215 g kananmunaa huoneenlämpöisenä
190 g sokeria
  • vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi
160 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
  • lisää yhdistetyt kuivat aineet varovasti vaahtoon
1 rkl vettä
  • kääntele varovasti joukkoon
  • kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi
  • paista 250 °C noin 5 minuuttia
  • kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi
  • anna jäähtyä
lemoncurdia
  • levitä pohjalle 
  • leikkaa pohjasta tasalevyisiä suikaleita ja lähde rullamaan niitä reunavuokaan

lakritsi- ja vaniljamousse
65 g kermaa
1 ½ vaniljatankoa
  • mittaa kerma kattilaan
  • halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet kerman joukkoon, laita myös tangot kattilaan
  • kuumenna kiehuvaksi ja anna maustua kannen alla 10-15 minuuttia
  • poista tangot ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi
4 liivatetta
  • lisää liotetut liivatteet kuuman kerman joukkoon ja sekoita hyvin
65 g kananmunaa huoneenlämpöisenä
110 g sokeria
  • vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi ja kaada kuuma liivateseos joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
150 g crème fraîchea
150 g tuorejuustoa
  • lisää ja sekoita tasaiseksi
200 g vispikermaa
  • kääntele joukkoon pehmeäksi vaahdoksi vaahdotettu vispikerma
  • ota moussesta puolet toiseen kulhoon
1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta
  • lisää toiseen puoleen ja sekoittele sekaisin
  • kaada ensin lakritsimousse vuokaan pohjan päälle
  • kaada tai lusikoi vaniljamousse varovasti lakritsimoussen päälle
  • tasoita pinta ja nosta kylmään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään






4 kommenttia: