torstai 12. helmikuuta 2015

Pataleipä siemenillä



Päätinpä minäkin kokeilla vihdoin ja viimein pataleipää. Ja olihan se hyvää ja helppo tehdä. Ihan perusohjeessa en pysynyt vaan vaihdoin osan jauhoista sekä lisäsin joukkoon siemeniä.


1 leipä

4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
½ tl kuivahiivaa
  • mittaa suureen kulhoon ja sekoita
1 ½ tl hienoa merisuolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl siemeniä (käytin auringonkukan-, kurpitsan- ja sesaminsiemeniä)
  • lisää ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa
  • peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia
  • kumoa jauhotetulle alustalle ja kääntele varovasti palloksi
  • anna kohota noin 30 minuuttia
  • laita kannellinen pata kylmään uuniin ja kuumenna sitten uuni 225 °C
  • ota kuuma pata uunista ja nosta leipä pataan, laita padan kansi kiinni ja nosta uuniin
  • paista ensin kansi kiinni 30 minuuttia ja lopuksi 15 minuuttia ilman kantta




2 kommenttia:

  1. Kuinka iso pata sulla on käytössä? Meinaan vaan, että mitenkä suuren padan leipä tarvitsee. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Menee ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt ohjeissa olevan 2-3 litran pataa, mutta tuo omanikin taitaa olla noin 4 litran pata ja ihan hyvä tuli siinäkin :) Voisi ajatella, että mitä pienempi pata sen pulleampi leivästä tulee ja isommassa padassa taas leipä jää hieman matalammaksi. Näkisin siis, että tähän sopii monen kokoinen pata, mutta leivän muoto vaihtelee sitten sen mukaan. Ja kunhan ei nyt ihan 10 litran padassa paista :D

      Poista