perjantai 23. kesäkuuta 2017

Sitruunainen mustikkakääretorttu



Juhannukseksi halusin leipoa jonkin nopean ja helpon herkun ja päädyin raikkaaseen kääretorttuun. Samalla testasin uusia leivontatäytteitä. Lopputulos oli raikas ja näyttävä :) 


kääretorttupohja
215 g kananmunaa
190 g sokeria
  • mittaa kulhoon ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi
160 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1 ½ rkl mustikkajauhetta
  • lisää yhdistetyt kuivat aineet varovasti vaahtoon
 1 rkl vettä
  • kääntele joukkoon
  • kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille
  • paista pohjaa 250 °C noin 5 minuuttia
  • kumoa kuuma pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita paistopaperi
  • jätä paistopaperi pohjan päälle ja anna pohjan jäähtyä

täyte
300 g mustikka-leivontatäytettä
  • levitä tasaisesti jäähtyneen pohjan päälle
100 g vispikermaa
100 g turkkilaista jogurttia
  • mittaa kulhoon ja vispaa kuohkeaksi
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
50 g sitruuna-leivontatäytettä
  • lisää ja sekoita tasaiseksi täytteeksi
  • levitä täyte tasaisesti mustikkatäytteen päälle
  • rullaa kääretorttu tiukaksi rullaksi
  • nosta kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi

mustikkamarenki
105 g sokeria
25 g glukoosisiirappia
35 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna sekoittamatta 118 °C
65 g valkuaista
  • vaahdota pehmeäksi vaahdoksi samalla, kun sokeriseos kuumenee
¼ mm suolaa
  • lisää valkuaisvaahtoon ja vaahdota vielä hetki
  • kaada kuuma sokeriseos ohuena nauhana vaahtoon koko ajan vaahdottaen
  • jatka vaahdottamista, kunnes marenki jäähtyy ja on kiiltävää ja jämäkkää
½ rkl mustikkajauhetta
  • sekoita marenkiin
  • pursota marenkia koristeeksi kääretortun päälle ja paahda pinta kaasutöhöttimellä
  • koristeluun voi käyttää myös esimerkiksi tomusokeria, pensasmustikoita, sitruunamelissaa ja syötäviä kukkia sekä suklaakoristeita







2 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa ja näyttää. En ole mustikkajauhetta käyttänyt koskaan, mutta pitäiskin kokeilla. Ja sanoisin tuohon sun esittelyssä olevaan lauseeseen “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life " että niin totta kun vaan olla ja voi! Valitettavasti mun kohdalla ei ole toteutunut, olen ihan eri alalla kuin haluaisin olla :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo marjajauheet on kyllä kivoja, kun niillä voi maustaa melkein mitä vain :) Taikinoita, marenkia, kakkupohjia ja lisäksi ainakin osa niistä värjääkin jonkin verran.

      Itsekin vaihdoin alaa opiskelun loppumetreillä, koska ensimmäinen valinta ei täysin ollut sitä, mitä toivoin. Päivääkään en ole katunut ja syksyllä opinnot jatkuvat työn ohella ja tavoitteena suorittaa kondiittorimestarin tutkinto :)

      Poista