torstai 22. kesäkuuta 2017

Mehevä raparperipiirakka



Raparperi kuuluu kesän lempiraaka-aineisiini. Ensimmäisistä raparpereista on leivottava piirakka ja myöhemmin kesällä raparperi-mansikkabritakakkua, kun saa myös kotimaisia mansikoita. Kesän vakiot, joista ei voi luopua :)

Kannatti uskoa raparperin kanssa sitä, että ensimmäisenä vuotena ei juurikaan kerää satoa vaan antaa kasvaa rauhassa. Nyt toisena vuotena olen saanut satoa reilusti jo pakkaseenkin ja lisää vain tulee. Ja voi että, miten pidän näistä lajikkeista. Ihana ja vahva punainen väri yltää kuorta syvemmälle läpi koko varren.


26 cm piirakkavuoka

pohja
100 g voita
  • sulata
150 g kermaa
75 g maitoa
65 g kananmunaa
  • lisää voin joukkoon ja sekoita
250 g vehnäjauhoja
200 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
  • yhdistä ja lisää
  • sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle

täyte
vaniljakreemiä
  • pursota renkaat pohjan päälle
400 g raparperia
  • kuutioi ja ripottele kreemin päälle

muru
40 g voita
90 g vehnäjauhoja
60 g sokeria
  • sekoita muruksi ja ripottele piirakan päälle
  • paista piirakkaa 175 °C noin 40-45 minuuttia





7 kommenttia:

  1. Makoisan oloinen piirakka! Mitä vaniljakreemiä käytät? Teetkö itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän yleensä Blå bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta, koska mielestäni se on paremman makuinen kuin vaniljakreemijauheet. Sen paketissa on ohje myös paksummalle piirakkaan sopivalle kreemille :) Paistettaviin tuotteisiin teen harvemmin itse, mutta kakkujen väliin yms teen useimmiten kreemin itse.

      Poista
  2. Ihania ohjeita sinulla ��, ja tasaisin väliajoin pakko käydä kurkkaamassa, josko jotain uutta. Mutta mikä ihana raparperilajike tuo on? Tuota pitäisi saada itsellekin jo kahden muun lajikkeen rinnalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minullakin on kahta ja molemmat niistä ovat todella punaisia, mutta toisessa menee väri paremmin koko varren läpi. Tuuli on vienyt laput raparperien juurelta, joten en nyt muista kumpi on kumpi. Lajikkeet ovat kuitenkin canadian red ja red champagne.

      Poista
  3. Ihana ohje. Miten paljon laitat vaniljakreemiä? Ja löytyykö täältä raparperi-mansikkabritakakun ohje?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreemin määrä on oikeastaan makuasia :) Käytän Blå bandin vanhanajan vaniljakastikejauhetta ja yhdestä pussista tehty kreemi (ei kastike, ohje tähänkin löytyy paketista) riittää noin 24-26 cm piirakkaan.

      Blogista löytyy mustaherukka-brita http://pikkumurunen.blogspot.fi/2011/11/mustaherukka-brita.html

      Pohjan teen samalla ohjeella, väliin itse keitettyä raparperihilloketta, tuoreita mansikoita ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa :)

      Poista
    2. Kiitos paljon. Oli apua :)

      Poista