keskiviikko 8. elokuuta 2012

Juustoinen omena-punaherukkapiirakka



Leivontafoorumin tämän kuun haasteen aiheena on "sadonkorjuu". Tämän haasteen leipomuksen valinnassa meinasi tulla valinnan vaikeus, niin paljon vaihtoehtoja. Päätin lähteä liikkeelle siitä, mitä sana "sadonkorjuu" tuo mieleen. Minulle siitä tulee mieleen omenat, marjat & viljat, etenkin kaura, tummat sokerit, mausteet, jossain määrin rustiikkinen ja "krouvi"...siitä se idea sitten syttyi. Leipomuksesta ainakin osan piti olla paistettu uunissa sekä sen tuli sisältää rahkaa tai tuorejuustoa. Piirakassa on monta vaihetta, mutta jokainen on nopea ja helppotekoinen.


18 cm vuoka (6-8 annosta)

pohja
35 g kaurahiutaleita
25 g täysjyvävehnäjauhoja
50 g vehnäjauhoja
30 g fariinisokeria
60 g voita
¼ tl suolaa
25 g maitoa
  • sekoita kaikki aineet nopeasti sekaisin
  • painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille
  • esipaista 175 °C noin 10 minuuttia

juustomassa
200 g tuorejuustoa
50 g raakasokeria
  • vispaa sekaisin tasaiseksi massaksi
1 iso kananmuna
  • lisää
2 tl vaniljasokeria
  • lisää

omena-punaherukkatäyte
noin 200 g omenaa
  • kuori ja kuutioi
1 dl punaherukoita
1 rkl raakasokeria
¼ tl kanelia
  • sekoita kaikki sekaisin

muruseos
45 g fariinisokeria
40 g vehnäjauhoja
25 g kaurahiutaleita
¼ tl kanelia
50 g voita
  • yhdistä kaikki aineet ja sekoita muruksi
  • levitä juustomassa pohjalle
  • ripottele omena-herukkatäyte juustomassan päälle
  • ripottele muruseos pinnalle
  • paista 175 °C noin 45 minuuttia tai kunnes kauniin ruskea ja täyte asettunut
  • anna jäähtyä




kinuskikastike
30 g voita
70 g fariinisokeria
¾ dl kermaa
¼ tl suolaa
  • mittaa aineet kattilaan ja keitä hiljalleen sakeaksi välillä sekoittaen, noin 10 minuuttia
1 tl vaniljasokeria
  • mausta vaniljalla
  • tarjoa lämpimänä piirakan kanssa

punaherukkahillo
2 dl punaherukoita
  • mittaa kattilaan ja survo hieman rikki
50 g hillosokeria
½ rkl maizenaa
  • lisää kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoitellen
  • soseuta sauvasekoittimella
1 tl vaniljasokeria
  • mausta vaniljalla ja anna jäähtyä
  • tarjoa piirakan kanssa

Piirakan koristeluun tein jääneistä tuorejuustosta (Philadelphia 300 g family-paketti) ja kermasta vaahdon:
100 g tuorejuustoa
1 ¼ dl kermaa
2 ½ rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
  • yhdistä kaikki aineet ja vispaa kuohkeaksi

Lisäksi koristelussa on käytetty suklaakiharoita, punaherukoita & -hilloa sekä Bastogne-keksimurua.






Piirakka sijottui haasteessa neljänneksi. Posti toi makean paketin Fazerilta palkinnoksi, kiitos!


5 kommenttia:

  1. Ihana kakku ja ihana tunnelma kuvissa! :--)

    VastaaPoista
  2. Tästä piirakasta alkoi hiipimään jo syksyn kaipuu :)

    VastaaPoista
  3. Hieno postaus kokonaisuudessaan !
    Palkittu kakku, 'edestä ja takaa', sekä ansaittu palkinto !

    Kiitän Lf:n puolesta!

    VastaaPoista
  4. Tämä piiras oli yksi mun suosikeista!
    Makoisan palkinnon olet saanut :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille :)

    Tässä haasteessa oli kyllä monta hyvänoloista reseptiä mukana.

    VastaaPoista