tiistai 6. joulukuuta 2011

Mustikka-vaniljamoussekakku


Itsenäisyyspäivän illalliselle leivoin mustikka-vaniljamoussekakun. Kakussa on mehevä mantelinen pohja, raikas mustikkamousse sekä ennestään tuttu vaniljamoussekerros. 

18 cm kakku

pohja
185 g mantelijauhetta
85 g sokeria
45 g vehnäjauhoja
  • mittaa yleiskoneen kulhoon ja sekoita lapavatkaimella sekaisin
5 isoa kananmunaa
  • lisää yksitellen ja vatkaa noin 4 minuuttia
125 g valkuaisia
100 g sokeria
  • vaahdota pehmeäksi marengiksi
  • nostele taikinan sekaan
  • jaa taikina kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä tasaiseksi ohueksi pohjaksi
  • paista pohjia 180 °C noin 7 minuuttia
mustikkahilloa
  • leikkaa toinen pohjalevy neljään suorakaiteen muotoiseen palaan
  • levitä yhden palan päälle ohut kerros hilloa, nosta toinen pala päälle, levitä taas hilloa jne. kunnes pinossa on 4 kerrosta pohjaa ja 4 kerrosta hilloa
  • leikkaa noin 4 cm suikaleiksi ja sen jälkeen noin 1 cm siivuiksi
  • aseta palat pystyyn reunavuuan sisäreunaa vasten
  • leikkaa toisesta pohjasta 2 pyöreää palaa, levitä toiselle hilloa ja nosta toinen pala päälle
  • aseta pohja paikoilleen vuokaan


    vaniljamousse
    50 g vispikermaa
    ½ vaniljatanko
    • raaputa vaniljatangon siemenet kermaan, kiehauta ja poista vaniljatanko
    1 ½ liivate
    • lisää liotetut liivatteet kuuman kerman sekaan
    150 g tuorejuustoa
    50 g créme fraîchea
    80 g sokeria
    • yhdistä ja lisää 
    150 g vispikermaa
    • vaahdota ja lisää
    • kaada mousse pohjan päälle ja laita kylmään hyytymään

    mustikkamousse
    2 liivatetta
    50 g soseutettuja mustikoita
    20 g sokeria
    • kiehauta mustikkasose ja sokeri, lisää liotetut liivatteet
    50 g soseutettuja mustikoita
    • lisää loput soseesta
    34 g  sokeria
    17 g hunajaa
    13 g vettä
    • mittaa kattilaan ja kuumenna 116 °C
    30 g valkuaista
    • vaahdota samalla kun sokeri kuumenee ja kaada kuuma sokeri sekaan koko ajan vatkaten
    • jatka vaahdottamista, kunnes marenki on haaleaa ja jämäkkää
    • lisää mustikkasoseen sekaan
    100 g créme fraîchea
    • lisää
    90 g vispikermaa
    • vaahdota ja lisää
    • kaada massa vaniljamassan päälle vuokaan ja anna hyytyä
    mustikkapilttiä
    • levitä paletilla ohut kerros kakun päälle, koristele




    12 kommenttia:

    1. Voi jestas mitä ihania herkkuja täältä löytyykään!!! Saanhan linkittää, jotta löydän tänne toistekin:)

      VastaaPoista
    2. Mukava huomata, että blogi on saanut lukijoita :) Ja tottahan toki saa linkittää, tervetuloa siis uudestaan!

      VastaaPoista
    3. Tämä oli todella hyvää - päätynee meidän hääkakuksi hieman toisella lailla koottuna. Kiitos ihanasta ohjeesta! Jos ehdit vastailla, missä suhteessa tätä voisi suurentaan tavalliseen kakkuvuokaan?

      VastaaPoista
    4. Kiva, että kakku maistui :) Minkä kokoinen kakkuvuoka sinulla olisi käytössä? Niitä kun on niin monen kokoisia.

      VastaaPoista
    5. No niinpä tietysti! :) 26-28 cm eli ihan tavallinen vuoka. Osaatko muuten sanoa tavalliseen vuokaan olevan ohjeen teosta neliskanttiseen vuokaan? Haaveissa on ollut hankkia sellainen omia isompia juhlia varten eikä oikein mistään löydy sopivia suureita. Lasketaanko suurennuksen yhteydessä vaan erimuotoisten vuokien tilavuuksia ja suhteutetaan siihen, vai miten? :)

      VastaaPoista
    6. Tilavuuksia suhteuttamalla saa tarkimman kertoimen. Nyt, kun haluat suurentaa, jaat oman vuoan halkaisijan ohjeen vuoan halkaisijalla ja korotat toiseen potenssiin eli tarvitset hieman alle 2,5 kertaisena ohjeen. Ja jos ohjeessa olisi tuo suurempi vuoka ja haluaisit pienemmän niin jaat pienemmän halkaisijan isommalla ja korotat sen toiseen potenssiin. Tämä pätee siis pyöreisiin vuokiin :)

      Kun vuoan muoto on ohjeessa eri kuin mihin aikoo kakun tehdä, laskisin kummankin tilavuuden ja niistä suhteen, jos haluaa tarkan kertoimen.

      Tämä kakku on tehty säädettävään reunavuokaan, joka on korkeampi kuin tavallinen irtopohjavuoka. Vuoka ei ollut aivan täynnä, mutta saattaa pientä heittoa tulla suhteessa.

      VastaaPoista
    7. Ohhoh! :) Kiitoksia kattavasta vastauksesta ja ohjeesta. Minä, kun kuvittelin, että leipomisesta selviää vain desin mitalla, mutta tämähän vaatii jo paperia ja laskimen. Huomasinkin, että oli varmaan toisenlainen vuoka, kun minulla jäi massoja yli, vaikka käytin 20 cm irtistä.

      VastaaPoista
    8. Heippa!

      Kysyisin kuinkahan onnistun tässä ilman sokerilämpömittaria. Onko jotain vinkkiä mistä tiedän sokeriliemen olevan 116 asteista? Täytyykö marenkia vatkata kunnes se jäähtyy vai voiko heti sekoituksen jälkeen lisätä mustikkasoseen sekaan?

      Ihana blogi sinulla :)

      VastaaPoista
    9. Minullakin on käytössä digitaalinen paistomittari, jota käytän sokerin ja rasvan lämpöjen mittaamisessa. Jos ei löydy sellaistakaan niin tässä esimerkiksi yksi linkki, josta saa hieman apuja http://koklaa.com/page/sokeriliemet

      Marenkia olisi hyvä vatkata hetki, että hieman jäähtyy ja jämäköityy.

      Ja kiitos :)

      VastaaPoista
    10. Satunnainen vierailija27. kesäkuuta 2012 klo 8.38

      Aivan ihana kakku ja blogi sinulla. Nuo kuvat ovat syötävän ihania! Tätä pitää ehdottaa ristiäisiin vkonloppuna. Voiko vehnäjauhot vaihtaa noin vain gleteenittomiin?
      Tuota Daim-kakkua olinkin jo kuolannut aiemmin, se on toinen vaihtoehto ;)

      VastaaPoista
    11. Kiitos :) Vehnäjauhot voi vaihtaa gluteenittomiin. Myös tuosta daim-kakun pohjasta tulee koostumukseltaan melko samanlainen, jos siitä jättää mantelirouheen pois ja tekee ohuita pohjia koko uunipellille.

      VastaaPoista
    12. Satunnainen vierailija28. kesäkuuta 2012 klo 8.19

      Kiitos vastauksesta. Poikkean taas katsastamassa, mitä ihanaa löytyy ;)Aurinkoista ja toivottavasti lämpöisempää kesänjatkoa.

      VastaaPoista