torstai 7. maaliskuuta 2013

Esterházy-kakku



Leivontafoorumin maaliskuun haasteena on leipoa jokin Englannin, Espanjan tai Itävallan perinneleivonnainen. Jonkin osan täytyy olla uunissa paistettu ja annoksia vähintään neljä. 

Päädyin leipomaan Esterházy-kakun, jonka juuret ovat Itävallassa ja Unkarissa. Kakku kehiteltiin 1900-luvulla prinssi Esterházyn kunniaksi ja kakku myös nimettiin Paul III Antonin eli prinssi Esterházyn mukaan. Hän oli varakas ruhtinas ja diplomaatti Itävallan keisarikunnassa. 

Kakku koostuu useasta mantelimarenkipohjasta, joiden välissä on voikreemiä. Kakun päällä on pomadakuorrutus ja ristikkokuvio. Kakku on yksi kuuluisimmista kakuista Euroopassa ja sille on nykyään useita eri muunnelmia.


18 cm kakku (8 annosta)

pohjat
4 valkuaista
70 g tomusokeria
  • vatkaa pehmeäksi vaahdoksi
½ sitruunan raastettu kuori
ripaus kanelia
30 g tomusokeria
  • lisää ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää
75 g mantelijauhetta
20 g vehnäjauhoja
  • yhdistä ja nostele nuolijan kanssa varovasti vaahtoon
  • jaa taikina kuuteen yhtäsuureen osaan ja levitä halkaisijaltaan 18 cm ympyröiksi leivinpapereiden päälle
  • käytä apuna esimerkiksi 18 cm reunavuokaa tai piirrä ympyrät leivinpapereille
  • pohjat voi paistaa ilman vuokaa, eivät leviä paiston aikana
  • paista pohjia 180 °C noin 10 minuuttia tai kunnes ovat vaaleanruskeita, pidä uunin luukku raollaan paiston aikana puuhaarukan tms avulla
  • irroita pohjat papereista paletin tai lastan avulla ja anna jäähtyä

täyte
100 g maitoa
75 g sokeria
1 vaniljatangon siemenet
  • mittaa kattilaan ja kuumenna
50 g maitoa
2 keltuaista
20 g vaniljakreemijauhetta
10 g rommia
  • yhdistä ja kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kuumaan maitoseokseen
  • kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen
  • anna jäähtyä
150 g voita huoneenlämpöisenä (suolatonta)
  • vaahdota voi kuohkeaksi
  • lisää jäähtynyt vaniljakiisseli ja vatkaa sileäksi kreemiksi
  • jätä kreemistä noin 1/6 syrjään myöhempää käyttöä varten
  • täytä kakku; kreemivälejä tulee yhteensä viisi ja ylin pohja asetetaan ylösalaisin kakun päälle

kuorrutus
40 g sileää aprikoosimarmeladia
10 g rommia
  • sekoita ja kuumenna
  • levitä ylimmän kakkupohjan päälle
130 g tomusokeria
20 g vettä
tummaa suklaata
  • sekoita tomusokeri & vesi ja lämmitä kädenlämpöiseksi, sulata pieni määrä tummaa suklaata
  • levitä tomusokerikuorrutus kakun pinnalle (ei reunoille) ja pursota välittömästi suklaalla spiraali päälle
  • vedä hammastikulla tai veitsen kärjellä vuorotellen keskeltä reunaan ja reunasta keskelle, jotta muodostuu haluttu kuvio
  • levitä kakun reunoille säästetty kreemi
~ 30 g paahdettuja mantelilastuja
  • painele kakun reunoille
  • tarjoa hyvän kahvin kanssa






Kakku sijottui haasteessa 4. ja palkinto saapui Dan Sukkerilta. Painava paketti erilaisia sokerituotteita sekä iso nippu reseptivihkosia :) Kiitos! Juuri niitä sokerituotteita, joita on tottunut käyttämään. Ainut uusi tuttavuus on Hyytelösokeri Multi.


7 kommenttia:

  1. Todella kaunis kakku ja herkullisen kuuloinen resepti. Onnea haasteeseen! Minullakin on tarkoitus osallistua haasteeseen. Nain nayttavaa siita ei kuitenkaan millaan tule :D

    VastaaPoista
  2. Kakkusi ansaitsi makean palkinnon !

    Terveisin http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Harmi, että sinulla oli huono onni tekniikan kanssa. Kakkusi näytti mielenkiintoiselta.

      Poista
  3. Hei, ihmettelen että millä ihmeellä olet saanut 4 valkuaisella 6 pohjaa? Itse sain hädintuskin 5 ja nekin turhan ohuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, käytän yleensä L-kokoisia kananmunia. Siinä voi olla yksi syy, jos sinulla on ollut pienempiä. Yleensä myös tästä syystä laitan kananmunat grammoina resepteihin, mutta joihinkin on tullut kuitenkin kappaleina.

      Pohjat on ohuita, mutta onneksi niiden määrä ei vaikuta kakun makuun :)

      Poista