perjantai 19. kesäkuuta 2015

Mustikka-kardemummajuustokakku



Viikko sitten vietettiin Blogiringin kesäjuhlia, jonne oli järjestetty kakkubuffet yhteistyössä Dansukkerin kanssa. Halukkaat bloggaajat saivat leipoa kakkupöytään kakun ja pöydästä löytyikin yhteensä 7 upeaa ja herkullista kakkua. Oman kakun idea lähti kesästä ja kesän marjapiirakoista. Tein ohjeen kakun hieman suurempana juhliin. Lisää kuvia juhlista ja kakuista voi katsella Instagramissa #blogirinki #kakkumestari ja muista Blogiringin blogeista.


22 cm reunavuoka

pohja
150 g mantelimassaa huoneenlämpöisenä
75 g voita huoneenlämpöisenä
  • vaahdota
110 g kananmunia huoneenlämpöisenä
15 g perunajauhoja
  • yhdistä ja lisää vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten
35 g mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria
  • kääntele joukkoon
  • kaada voideltuun vuokaan, tasoita ja paista 200 °C noin 12 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea
  • anna jäähtyä


mustikkamousse
60 g sokeria
20 g glukoosisiirappia
20 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna 122 °C
80 g keltuaisia huoneenlämpöisenä
  • vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi samalla, kun sokeri kuumenee
  • kaada kuuma sokeriseos joukkoon ohuena nauhana koko ajan vaahdottaen
  • jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on paksua ja jäähtynyt haaleaksi
175 g mustikkapyrettä
3 ½ liivatelehteä
50 g crème fraîchea
  • sulata liotetut liivatteet tilkkaan kuumaa mustikkapyrettä
  • lisää loput pyreestä ja crème fraîche keltuaisvaahtoon
  • lisää kuuma liivateseos vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
140 g vispikermaa
  • vaahdota ja kääntele joukkoon
  • aseta jäähtyneen pohjan päälle 18 cm reunavuoka
mustikkamarmeladia
  • pursota marmeladirenkaat pohjalle pienemmän renkaan sisään
  • kaada päälle mustikkamousse ja tasoita
  • nosta kylmään hyytymään 2-4 tunniksi


kardemummamousse
75 g vispikermaa
  • mittaa kattilaan
1 rkl kokonaisia kuorimattomia kardemumman siemeniä
  • riko siemeniä esimerkiksi leikkuulautaa vasten puukon kyljellä painaen ja lisää kattilaan
  • keitä hiljalleen 5 minuuttia
  • ota kattila liedeltä ja anna maustua kannen alla vielä 15 minuuttia
  • siivilöi siemenet pois ja kuumenna kerma uudelleen kiehuvaksi
4 liivatelehteä
  • sulata kuuman kerman sekaan
200 g tuorejuustoa
75 g crème fraîchea
2 ½ tl vaniljasokeria
100 g tomusokeria
  • mittaa kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi
  • lisää kuuma liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
225 g vispikermaa
  • vaahdota ja kääntele joukkoon
  • poista pienempi reunavuoka mustikkamoussen ympäriltä
  • kaada kardemummamousse mustikkamoussen reunoille ja päälle
  • tasoita pinta ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään
  • koristele esimerkiksi mustikkamarmeladilla, kermavaahdolla, pensasmustikoilla, syötävillä kukilla, koristelugeelillä ja candy melts -koristeilla











http://www.blogirinki.fi/

Yhteistyössä Suomen Sokeri Dansukker

12 kommenttia:

  1. Kääk miten herkullisen näköinen! Ihailinkin tätä jo instragramin puolella ja odottelin malttamattomana reseptiä, kiitos!!! Mistä olet ostanut kokonaisia kaardemummia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua, mistäköhän tuon purkin olen aikoinaan ostanut! Uskoisin niitä löytyvän kyllä suuremmista marketeista sekä esimerkiksi Punnitse ja säästä -myymälöistä tai vastaavista :)

      Ja kiitos, kakkua kannattaa kyllä kokeilla :)

      Poista
    2. Vielä kysyisin että paseerasitko itse mustikoista siivilän läpi pyrettä vai ostitiko jostain valmista? :)

      Poista
    3. Sulatin mustikoita pakkasesta ja soseutin vain sauvasekoittimella :) Mielestäni kaupoissa on myös valmista Bonne mustikkapyrettä hillohyllyillä.

      Poista
  2. Hei, voiko pohjan korvata perunajauhopohjalla ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjan voi ihan hyvin korvata muullakin pohjalla, myös keksipohja käy :) Hieman kakun makumaailma siitä muuttuu, mutta hyvää se edelleen on toisellakin pohjalla.

      Poista
  3. Ihanan herkullinen kakku! Käytin kokonaisia kuorittuja kardemumman siemeniä ja hyvin toimivat myös. Laitoin vajaan ruokalusikallisen. Minulla ei ollut enää mustikoita, joten käytin Bonnien valmista pyrettä. Toimi hyvin, vaikka aika löysää, ehkä hieman enemmän kannattaa laittaa liivatetta, niin ei halkeile helposti. Kiitos jälleen kerran ihanista ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemumman määrä on varmasti ollut oikein sopiva noin :) Itsekin olen välillä käyttänyt Bonnen valmiita pyreitä, ovat oiva vaihtoehto itse soseutetuille marjoille/hedelmille.

      Poista
  4. Osaisitko sanoa mitä nämä grammat ovat deseinä? Minulla ei ole vaakaa ja tahtoisin tätä kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlella löytyy useampia muunnostaulukoita leivontaan, joiden avulla voi laskea grammat deseiksi tai toisinpäin. Kermassa voi suunnilleen ajatella, että 1 dl = 100 g, mantelimassa, tuorejuusto ja ranskankerma on helppo arvioida pakkauksesta, kun niissä on pakettikoot grammoissa. Kananmunat lasketaan keskimäärin 1 muna = 60 g, josta valkuainen 40 g ja keltuainen 20 g. Toivottavasti pääset näillä alkuun :)

      Poista
  5. On niin upean näköinen kakku ja ollut mielessä kokeilla sen tekoa monesti, mutta nyt hääpäiväksi päätin laittaa toimeksi. Kaikki vaiheet on selvitetty (mustikkamoussekin näytti mousselta, ensikertalainen sanoo jipii!). Mietin vaan että miten saat nuo kakun reunat niin siistiksi?
    Sulla on kyllä erittäin taitava esteettinen silmä, luomuksesi (sekä leivonnaiset että kuvat) on uskomattoman kauniita. Kiitos siis tästä kokonaisuudesta, suosikkiblogistani! T. Essi, lukija Ruotsin puolelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä :)

      Teen moussekakut aina reunavuokaan. En käsittele vuokaa sen kummemmin vaan kasaan kakun siihen hyytymään. Ennen renkaan irroitusta kierrän reunat pienen paletin kanssa, jotta kakku irtoaa reunavuoasta ja nostan reunavuoan ylös. Nuo reunavuoat ovat todella käteviä varsinkin moussekakuissa, kun kakun voi kasata suoraan tarjoiluvadille eikä tarvitse poistaa pohjallisesta vuoasta. Itselläni käytössä säädettävät vuoat, joissa saa tehtyä monen kokoisia kakkuja.

      Herkullista hääpäivää!

      Poista