maanantai 6. kesäkuuta 2016

Pihan ja puutarhan rakentaminen 2
Yhteinen loma oli ja meni, mutta pihatyöt saatiin todella hyvälle mallille. Ahkeroitiin etupihakin lähes valmiiksi, vaikka loman tavoite oli lähinnä takapihan puoli :) Seuraavaksi voimmekin aloittaa aitaprojektin ja tehdä vielä viimeiset viimeistelyt.
Toivoimme, että multakuormat olisi saatu ajettua takapihan puolelle, mutta kuorma-auto vajosi jo heti talon kulmalla niin paljon, että se jäi haaveeksi. Onneksi naapuri kävi auttamassa traktorin kanssa ja saatiin mullat levitettyä yhdessä päivässä. Olisi voinut usko loppua kottikärryjen kanssa, kun levitettävää oli 110 kuutiota :D

Kaivoimme istutuksia varten kuopat valmiiksi ennen mullan levitystä. Näin saimme kuopista vielä tontin reunalle täytemaata ja kunnon multakuopat puille ja pensaille. Puiden kuopat salaojitettiin kivillä ja hyvä niin. Seuraavana aamuna oli jo vettä kerääntynyt kuoppien pohjille.

Kun multa oli levitetty, istutimme kukat, pensaat ja puut. Sen jälkeen mullan jyräys, tasoitusta, jyräys, nurmikon siemenet, haravointi ja vielä kerran jyräys. 
ruusumantelit ja magnolia "vanha rouva"Sitten alkoikin se odotus ja jokapäiväinen tarkistus, joko ruoho nousee. Aikaa kului melko kauan, ennen kuin alkoi näkymään yksittäisiä korsia. Kylvimme samettinurmea ja se ei sisällä lainkaan rairuohoa, joka olisi lähtenyt nopeasti kasvuun. 

Ensimmäisten korsien jälkeen piha oli päivä päivältä vihreämpi. Nyt alkaa olla jo tuuheita ruohoalueita, mutta myös rikkaruohot alkavat nousta pintaan. Meitä on kuitenkin lohduteltu, että rikkaruohot ovat yksivuotisia ja häviävät kyllä sieltä seasta pois. Eikä tässä hoitamattomien vanhojen peltoalueiden vieressä voi rikoilta edes täysin välttyä. Kukkapenkissäkin kaikki on lähtenyt hyvin kasvamaan kuten myös hedelmäpuut. Luumu kukki reilusti ja nyt näkyy jo jonkin verran raakileita puussa.


lehtoakileija "Heidi"

sammalleimu "maischnee"

neidonkurjenpolvi

lehtoakileija "barlow black"

idänkurjenpolvi "baby blue"


persikka "Maira"

syreeni "Moskovan kaunotar"

syreeni "Moskovan kaunotar"

Etupihalle laitoimme pensasaidan Snowbelle-jasmikkeesta. En uskonut taimien kukkivan vielä tänä vuonna, mutta niin vain nekin ovat täynnä nuppuja :) Etupihan toiseen kulmaan tuli pieni kukkapenkki, joka jatkuu kapeana istutusalueena aina takapihalle saakka. Lauta-aita tulee kiertämään vain takapihan, joten nämä istutukset rajaavat tontin ja antavat pienen näkösuojan muilta suunnilta. Mm kuunliljat eivät oikein pitäneet heti istutusten jälkeisistä paahteista vaan kellastutti lehtiä. Hyvin kuitenkin jatkavat kasvuaan ja nyt myös alkavat kukkimaan.


Vielä kangasta rikkaruohoja estämään ja lisää sepeliä, kunhan saadaan tilattua uusi kuorma.

jasmike "snowbelle"

Penkissä rusokirsikka ja sen ympärillä patjarikkoa. Reunassa kahta pientä kuunliljaa, takana kivikossa vuoriarhoa. Kivikon reunoilla vaaleanpunaista morsiusharsoa ja isotähtiputkea.

Takareunassa pallohortensiaa ja etualalla maanpeitteeksi kevätkaihonkukkaa. Väleissä etualalla myös isotähtiputkea, aitoukonhattua, kurjenkelloa ja tarhasyysvuokkoa.

kevätkaihonkukka

patjarikko

Kasvimaalla vihertää myös hyvin ja pian saa jo kerätä ensimmäiset sadot talteen. Retiisi alkaa olemaan pian valmista ja raparperit tekevät kanssa hyvää vauhtia uusia varsia. Tomaateistakin löysin jo ensimmäiset nuput :)


retiisi, jääsalaatti, porkkana

peruna

raparperi

punajuuri, palsternakka, pillisipuli

kirsikkatomaatti "chocolate cherry"

kirsikkatomaatti "tiny tim"

pikkuapurit nauttii auringostaOlen kyllä positiivisesti yllättynyt, miten hienosti ja nopeasti kaikki lähtivät kasvuun ja miten paljon saatiin aikaan kolmen viikon aikana. Nyt pitäisi vain nopeasti aloitella tuo aitaprojekti, koska peura kävi jo maistelemassa yhden omenapuun lehtiä. Onneksi vain lehtiä ja nyt puissa on tuoksuvat karkottimet, tosin tehosta en tiedä toimivatko sitten vai ei.

Aita tulee muodostamaan kaksi aidattua aluetta. Talon toiseen päätyyn kasvimaan ympärille tulee aita ja siitä aita jatkuu kiertämään koko takapihan. Malli on "sahalaitainen" perinneaita ja väriltään valkoinen. Etupihalle varaston ja talon kulman väliin jäävään osuuteen teemme pergolaportin. Muut portit ovat aidan kanssa samaa mallia.


varaston kulmasta lähtee aita talon kulmalle ja keskelle tulee pergolaportti. Varaston toiselta nurkalta lähtee aita tontin takanurkkaan ja kasvimaan jälkeen ennen nurmialuetta tulee matala väliaita.

Tuohon etupihan terassille haaveilen katosta roikkuvaa keinua ja mietin, josko sen saisi tuosta puusohvasta askarreltua. Se olisi ainakin edullisin ratkaisu. Onko joku lukijoista tehnyt itse keinua alusta asti tai muokannut sohvasta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti