torstai 11. huhtikuuta 2013

Tyrni-appelsiinimousseleivokset



Leivontafoorumin huhtikuun haasteena on leipoa jokin leivonnainen, jossa on oranssia sekä jotakin vapaavalintaista väriä. Leivonnaisesta jonkin osan tulee olla paistettu uunissa ja riittää vähintään neljälle. Värit tulee olla luonnollisia, ei siis elintarvikeväreistä. Valitsin oranssin kaveriksi vihreän värin. Oranssi väri tulee tyrnistä ja vihreä matcha-teejauheesta sekä koristelun pistaasipähkinöistä. Leivoksissa on vihreä matcha-teellä maustettu pohja, tyrni-appelsiinimousse, appelsiinitryffelisydän sekä tyrnikiille. Koristeena tyrniä, pistaasia ja suklaata.

Matcha-teejauhe on minulle varsin vieras aine. Olen kerran maistanut matcha-teetä. Jauhe toimii loistavasti leivonnassa mausteena. Pohjassa oli miellyttävä teen maku, ei liian voimakas mutta kuitenkin maistoi sen sieltä.


12 leivosta (puolipallon muotoinen silikonileivosmuotti)

appelsiinitryffeli
100 g maitosuklaata rouhittuna
10 g voita
  • mittaa kulhoon
30 g appelsiinitryffelin makuista Baileys-likööriä
30 g kermaa
~ ½ tl appelsiinin kuorta raastettuna
  • mittaa kattilaan ja kiehauta
  • kaada suklaan ja voin päälle, sekoita tasaiseksi
  • nosta kylmään jähmettymään

pohja
80 g vehnäjauhoja
½ rkl matcha-jauhetta
¾ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
35 g sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
  • yhdistä kuivat aineet
25 g öljyä
20 g keltuaista
40 g kylmää vettä
  • vispaa sekaisin ja sekoita kuivien aineiden kanssa sekaisin
60 g valkuaista
  • vaahdota valkuaiset
25 g sokeria
  • lisää sokeri kahdessa erässä valkuaisvaahtoon ja vaahdota kovaksi vaahdoksi
  • nostele varovasti taikinan sekaan
  • levitä leivinpaperilla vuorattuun noin 25x37 cm vuokaan ja paista 175 °C noin 10 minuuttia tai kunnes alkaa ruskistumaan
  • anna jäähtyä




tyrni-appelsiinimousse
200 g tuorejuustoa
1 ⅓ dl tyrnihilloa
  • mittaa kulhoon ja vispaa sekaisin
½ dl appelsiinitäysmehua
  • lisää
½ dl tyrnitäysmehua
2 ½ rkl sokeria
  • mittaa kattilaan ja kiehauta
3 liivatetta
  • lisää liotetut liivatteet kuumaan mehuun ja sekoita, kunnes sulavat
  • lisää juustomassaan
2 dl vispikermaa
  • vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää massaan
  • jaa massa leivosmuotteihin
  • ota jähmettynyt tryffelimassa kylmästä ja pyörittele jokaiseen leivokseen tryffelipallo
  • käännä pohjalevy ympäri ja irrota paistopaperi
  • paina pohjat sopivan kokoisella pyöreällä muotilla ja aseta pohjat leivoksiin
  • peitä kelmulla ja nosta pakastimeen jäätymään

tyrnikiille
1 dl tyrnitäysmehua
1 rkl sokeria
  • mittaa kattilaan ja kiehauta
3 liivatetta
  • lisää liotetut liivatteet kuumaan mehuun ja sekoita, kunnes sulavat
½ dl tyrnihilloa
½ dl vettä
  • lisää hillo ja vesi, sekoita tasaiseksi
  • kaada kiille esimerkiksi jälkiruokakulhoon
  • ota jäiset leivokset pakastimesta ja irroita muoteista
  • dippaa mousseosa kiilteeseen, odota muutama sekuntti ja dippaa uudelleen
  • toista jokaisen leivoksen kanssa, apuna voi käyttää esimerkiksi pohjaan tökättyä haarukkaa tai dippaukseen tarkoitettua työkalua
  • koristele suklaakoristeilla, tyrneillä ja pistaasilla






Leivokset ylsivät omassa luokassaan ensimmäiselle sijalle haasteessa. Haasteessa pisteytettiin kakut ja muut leivonnaiset erikseen. Onnea myös muille sijottuneille!

Palkinnoksi tupsahti jälleen makea paketti Dan Sukkerilta. Paketista löytyi nytkin mukavia tuotteita; glukoosisiirappia, ruokosokerisiirappia, tummaa sokeria, kaakaotomusokeria, vaniljasokeria ja pieni pullasuti :) Nämä siirapit ovat minulle uusia tuttavuuksia, joten mukava päästä kokeilemaan. Tumma sokeri on entuudesta tuttua ja onkin ahkerassa käytössä minulla.


4 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen leivos ja ammattilaisen kädenjälki näkyy tietysti!

    VastaaPoista
  2. Todella kauniita ja herkullisen kuuloinen resepti. Näillä varmasti pärjää hyvin haasteessa.

    VastaaPoista
  3. Piti ruveta lukijaksi nimittäin sinulla on niin kauniita ja omanlaatuisia reseptejä :)tämäkin näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista