maanantai 10. maaliskuuta 2014

Malja keväälle - appelsiini-kuohuviinikakku



Ihanaa, kevät on taas täällä!
Aamut ovat valoisia ja päivätkin selvästi pidempiä. Luonto alkaa vasta heräilemään talven jäljiltä, joten piristystä pihalle ja sisällekin saa ihanan keltaisilla narsisseilla. Kirkkaankeltaiset narsissit kilpailevat loistollaan kevätauringon kanssa.




tuijotuskilpailu narsissin kanssa


Kotimaiset tetenarsissit kestävät jopa 10 astetta pakkasta ja ovat siten hyvä valinta kevään istutuksiin. Kevään mahdolliset yöpakkaset eivät siis haittaa. Kovempien pakkasten yllättäessä kannattaa narsissit kuitenkin nostaa sisälle lämpimään. Narsisseja ei kannata viedä suoraan huoneenlämmöstä pakkaseen vaan totuttaa ne asteittain kylmään. Narsisseja kannattaa pitää aluksi sisällä myös kukinnan edistämiseksi. Kukat lähtevät aukeamaan lämpimässä nopeammin kun taas kukinta kestää viileässä pidempään. Siispä kannattaa nostaa kukkivat narsissit ulos ja tehdä kauniita istutuksia piristämään heräilevää pihaa. Muutoin hoidoksi riittää pelkkä kastelu. Tosi helppoa :) Kukinnan jälkeen sipulit voi istuttaa kukkapenkkiin, josta ne nousevat taas seuraavana keväänä kukkimaan.





Kukkien kotimaisuudesta kertoo sirkkalehtimerkki. Merkin omaavat tuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Kotimaiset kukat ovat todella laadukkaita, kestäviä ja kasvatettu lähellä. Merkkiä käyttävät viljelijät ottavat toiminnassaan huomioon myös ympäristön ja työntekijöiden hyvinvoinnin. Lisää kukista, kukkien hoidosta & tuottajista voit lukea Kauniisti kotimainen -sivuilta ja facebookista.


kotimaisuudesta kertova sirkkalehtimerkki





Ihanat keltaiset narsissit saivat minut leipomaan appelsiini-kuohuviinikakun, joka on yhtä kepeä ja raikas kuin aurinkoinen kevätpäivä :)


18 cm vuoka (korkea reunavuoka)

pohja
100 g mantelimassaa
50 g voita huoneenlämpöisenä
  • vaahdota
75 g kananmunaa
8 g tärkkelystä
  • yhdistä ja lisää vaahtoon koko ajan vatkaten
½ appelsiinin raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
  • lisää ja sekoita nopeasti sekaan
  • kaada voideltuun vuokaan ja paista 175 °C noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea
  • anna jäähtyä

täyte
4 ½ liivatetta
200 g hedelmälihallista appelsiinimehua
30 g sokeria
  • kiehauta mehu ja sokeri, lisää liotetut liivatteet
100 g kuohuviiniä
  • lisää mehuseokseen ja jätä seos odottamaan
70 g sokeria
35 g hunajaa
26 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna 116 °C
60 g valkuaista
  • vaahdota samalla kun sokeri kuumenee ja kaada kuuma sokeri sekaan koko ajan vatkaten
  • jatka vaahdottamista kunnes marenki on haaleaa ja jämäkkää
150 g appelsiinituorejuustoa
1 ½ tl vaniljasokeria
  • vatkaa juusto ja vaniljasokeri sekaisin
  • lisää hieman jäähtynyt mehuseos juuston sekaan
  • kääntele marenki sekaan
100 g vispikermaa
  • vaahdota ja kääntele sekaan 
appelsiinihilloa
  • pursota appelsiinihillosta rengas reunavuokaan asetetun pohjan päälle
appelsiini
  • kuori muutama appelsiinin lohko ja asettele hillon päälle
  • kaada appelsiinimousse vuokaan ja nosta kylmään hyytymään mielellään seuraavaan päivään asti
  • poista kakku vuoasta ja koristele oman maun mukaan
 
 








http://blogirinki.fi/


11 kommenttia:

  1. Hyvä tavaton, miten ihanan raikkaita kuvia. Tampereella on juuri nyt pilvistä, mutta kuvia katsellessa tuli ihanan aurinkoinen olo. (Ja lähes tulkoon repesin ääneen täällä kirjastolla, kun näin tuon Unnan tuijotuskilpailun - ihana pikkuinen! <3 )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä länsirannikolla on saatu viime päivinä nauttia ihanasta auringonpaisteesta ja -lämmöstä. Nytkin mittari lähentelee varjon puolella +9 astetta :) Tuntuu paljon virkeämmältä olokin ankean ja harmaan talven jälkeen.

      Poista
  2. Kuulostaa ihanalta tuo kakku. Vois kevään kunniaksi kokeilla tehdä sellaisen. Tuo tuijotuskilpailu-kuva on mahtava :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku sopii kyllä hyvin kevääseen :) Marenkivaahto ja kuohuviini tuo ihanan rakenteen kakkuun, todella pehmeä ja kevyt.

      Poista
  3. Ihanan keväisiä kuvia, ja kivoja nuo munankuoriruukutkin. :)
    Tuijotuskilpailukuva sai kanssa hymyn huulille, huippu otos! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Munankuoriruukuista tuli tosi kivat, tykkään itsekin kovasti. Tein ne keramiikkakurssilla ja sain ne sopivasti haettua kotiin näitä kuvia varten.

      Poista
  4. Herkullisen oloinen kakku. Kokeiluun menee! Kauniita kuvia. Ihania ruukkuja ja höperö koiruli:)

    VastaaPoista
  5. Kakun ohjeessa on tärkkelystä, mitähän sillä tarkoitetaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkkelys voi olla esimerkiksi peruna- tai maissitärkkelystä eli perunajauhoja tai maizenaa :)

      Poista
  6. Hei! Sinulla on todella upeat kakkusivut! Meillä on viikonloppuna lakkiaiset ja aion tehdä sinne useamman kakun sinun blogista. Kysyisin, että voisiko kuohuviinin korvata jollain tuossa herkullisen oloisessa appelsiinikakussa? T. Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kuohuviinin voi toki korvata, mutta kuohuviinin kuplat tuovat kakkuun myös rakennetta maun lisäksi. Kakun rakenne on suussa sulavan kevyt. Tilalle voi laittaa jotakin muuta kuplivaa juomaa (siideri olisi varmasti lähinnä kuohuviiniä) tai sen verran enemmän appelsiinimehua esimerkiksi.

      Poista