tiistai 8. lokakuuta 2013

Omena-aprikoosileipä



Leivontafoorumin syyskuun haasteeseen leivottu vaalea leipä. Jatkoa siis puolukkaiselle ruisleivälle :) Pidän kovasti hedelmäisistä leivistä ja tätäkin voi muokata mieleisiin hedelmiin ja vaikkapa pähkinöihinkin.


2 leipää

vehnähapanjuuri
50 g vettä
100 g vehnäjauhoja
50 g omenaraastetta
  • mittaa aineet kannelliseen purkkiin, jossa on tilaa käymiselle
  • sekoita hyvin ja sulje kansi
  • anna olla huoneenlämmössä kolme päivää
  • sekoittele 1-2 kertaa päivässä
100 g vettä
100 g vehnäjauhoja
  • lisää neljäntenä päivänä ja sekoita hyvin sekaan
  • anna olla vielä yksi päivä huoneenlämmössä
  • viidentenä päivänä juuri on valmista käytettäväksi
  • säilytä juurta tästä eteenpäin kylmässä

taikina
60 g kuivattuja aprikooseja
  • kuutioi ja liota vedessä tunti
  • valuta ylimääräinen vesi pois ja jätä odottamaan
350 g vettä
175 g vehnähapanjuurta
10 g tuorehiivaa
475 g vehnäjauhoja
100 g durumjauhoja
40 g siirappia
  • mittaa yleiskoneen kulhoon ja vaivaa 10-15 minuuttia
15 g hienoa merisuolaa
  • lisää ja jatka vaivaamista 5 minuuttia
70 g omenaa
  • lisää kuorittu ja kuutioitu omena sekä liotetut aprikoosit
  • vaivaa sen verran, että hedelmät ovat tasaisesti taikinassa
  • anna levätä 30 minuuttia
  • leivo taikinasta kaksi pitkää leipää
  • nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota hyvin leivinliinan alla
  • paista 200 °C noin 35-40 minuuttia






1 kommentti: