sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Raparperijuustokakku



Omalla pihalla kasvaa pari pientä raparperia ja nyt sai leivottua pienen kakun tuoreesta raparperista. Kovin vähän tuottavat vielä satoa, mutta saa niistä jotakin herkkua loihdittua :) Pohjan ja moussen välissä raparperiuunihilloa.


pieni leipävuoka (tai 18 cm reunavuoka)

pohja
150 g mantelimassaa
75 g voita huoneenlämpöisenä
  • vaahdota
115 g kananmunaa
12 g tärkkelystä
  • yhdistä ja lisää vaahtoon koko ajan vatkaten
  • kaada massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista 175 °C noin 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea
  • anna jäähtyä

raparperimousse
100 g raparperia pieneksi pilkottuna
¾ dl vettä
25 g sokeria
  • mittaa kattilaan ja keitä pehmeäksi, noin 5 minuuttia
2 liivatetta
  • lisää liotetut liivatteet kiehuvan raparperin joukkoon
35 g  sokeria
17 g hunajaa
13 g vettä
  • mittaa kattilaan ja kuumenna 116 °C
30 g valkuaista
  • vaahdota samalla kun sokeri kuumenee ja kaada kuuma sokeri sekaan koko ajan vatkaten
  • jatka vaahdottamista, kunnes marenki on haaleaa ja jämäkkä
100 g tuorejuustoa
  • lisää juuston sekaan ensin hieman jäähtynyt raparperiseos
  • nostele sitten sekaan marenkivaahto
90 g vispikermaa
  • vaahdota ja lisää
  • kaada massa pohjan ja hillon päälle vuokaan ja anna hyytyä kylmässä





10 kommenttia:

  1. Voi mikä upea luomus ja herkun näköinen. Mistä voi ostaa tärkkelystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkkelys voi olla siis esim. perunatärkkelystä eli perunajauhoja tai maissitärkkelystä eli maizenaa. Sen kummemmasta ei ole kyse :) Näin ollen pohjasta tulee luontaisesti gluteeniton, kun ei sisällä jauhoja.

      Poista
  2. Onpa ihanan näköinen kakku! Varmaan herkkua! Onnistuuko muuten kuumamarengin teko mitenkään ilman mittaria? Omani toimii miten sattuu; välillä 116 asteen saavuttanut sokeriliemi on ollut jo tumman ruskeaa ja välillä aivan kirkasta (ilmeisesti tällöin mittari näyttänyt oikein).

    Lisäsin sut blogilistaani, onhan ok?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja toki saa lisätä listaan :)

      Hieman se on hankalaa tehdä ilman mittaria. Itse olen joskus kokeillut macaron-ohjetta, jossa oli annettu sokeriliemelle "noin"-keittoaika. En omistanut silloin vielä mittaria ja mönkään meni :/

      Yksi, mitä voisi kokeilla, on sveitsiläinen marenki italialaisen sijaan. Siinä kärsii lämpötilaa arvioimaan vielä sormella. Täältä http://leivontafoorumi.org/viewtopic.php?f=24&t=219 löytyy yksi ohjeistus sen tekoon. Tällöin kannattaa laittaa koko ohjeen sokerimäärä marenkiin. En ole itse kyllä kokeillut tätä kakkuihin.

      Poista
    2. Kiitos! Koitan tuota sveitsiläistä seuraavaksi :)

      Poista
  3. Kakku on muuten kerrassaan hurmaavannäköinen noiden kerroksien ansiosta :) kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah. Tein tätä mökkiviemisiksi appiukolle vaniljamousse kerroksen kera ja oli ihan hitti. Tosi hyvää! :)
      Sellaista piti vielä kysymäni että voiko tuohon pohjaan lisätä kaakaojauhetta? Haluaisin tämän pohjan mutta tummana baileys juustokakkuuni, pitääkö sitten vähentää tärkkelyksen määrää?

      Poista
    2. Johanna, kyllä se kestää pienen kaakaomäärän lisäyksen ilman, että vähentää tärkkelystä :) Olen tehnyt vastaavan pohjan tähän kakkuun http://pikkumurunen.blogspot.fi/2012/07/kolmen-suklaan-moussekakku.html

      Poista
  4. Ok. Hyvä tietää! Kiitos sinulle taas kerran vastauksista. Blogisi on aina täynnä niin kauniita kuvia ja reseptit ovat aivan omaa laatuaan. :)

    VastaaPoista